Archief

Bronnen in het gemeentearchief van Langemark-Poelkapelle

In het gemeentearchief wordt het archief van de gemeenten Langemark, Poelkapelle en Bikschote voor de fusies en van de fusiegemeente Langemark-Poelkapelle bewaard. Ook het OCMW-archief van Langemark, Poelkapelle en Bikschote voor de fusies en een deel van het OCMW-archief na de fusie rust er. Wij bewaren ook met zorg alle materiaal die we van particulieren geschonken krijgen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er zeer veel archief vernietigd en is zo onherroepelijk verloren gegaan. Er is daarom in het gemeentearchief zeer weinig terug te vinden over de periode voor 1918. Gelieve hiermee rekening te houden bij uw onderzoek.

Op www.west-vlaanderen.be/probat kan u al opzoeken in een deel van onze archiefbeschrijvingen. Opgelet: er is nog veel meer te vinden in het gemeentearchief. Indien u niet vindt wat u zoekt, is het raadzaam om contact op te nemen met de archivaris.

Hoe te raadplegen?

Het is aan te raden om op voorhand een afspraak te maken met de archivaris zodat uw bezoek kan voorbereid worden. Dit kan via mail archief@langemark-poelkapelle.be of telefonisch op 057/49 09 21.

Klik hier (application/pdf, 53.8 kB, info) om het leeszaalreglement te raadplegen.

De registers van de burgerlijke stand (aanwezig vanaf 1802) zijn na telefonisch contact digitaal te raadplegen in de gemeentelijke bibliotheek (tel. 057/21 43 38). Toestemming van de rechtbank van eerste aanleg is nodig voor de bescheiden jonger dan 100 jaar.

U bent op zoek naar beeldmateriaal?

Dan verwijzen wij u graag door naar de beeldbank 'Westhoek verbeeldt' op www.westhoekverbeeldt.be.

Geïnteresseerd in wederopbouwarchief?

Raadpleeg www.wederopbouw.be of de archievengids in de leeszaal.

Contacteer ons

Kasteelstraat 1
8920 Langemark-Poelkapelle
T 057/49.09.21
Mail ons

Openingsuren

ma

09.00u - 12.00u

di

op afspraak

wo

op afspraak

do

op afspraak

vr

op afspraak

Tijdens de paas-, zomer- en kerstvakantie zijn we enkel in de voormiddag open