Welsh National Memorial Park

<terug

De wijk Hagebos, de plaats van het  Welsh nationaal monument, situeert zich in het midden van het gebied dat op 31 juli 1917, de eerste dag van de Passchendaele 1917- campagne/ Derde Slag om Ieper, door de 38e Welshe Divisie veroverd werd. Tijdens die slag werden voor het eerst zowel dienstplichtigen, vrijwilligers als wat overbleef bleef van de beroeps- en territoriale militairen in grote aantallen ingezet. Nooit eerder was de Britse maatschappij zo massaal en in al haar geledingen betrokken bij een grootschalig gevecht. 

Vlakbij de bewuste locatie kwam ook de bekende Welshe dichter Hedd Wyn om (graf op Artillery Wood Cemetery, Boezinge). Sinds enkele jaren gaat op de wijk Hagebos een maandelijkse Welshe herdenking door.

Omwille van de sterke historische achtergronden werd deze plaats geselecteerd als uitgelezen locatie voor het nieuwe monument. Desondanks zal het niet specifiek opgedragen worden aan de Welshe militairen die in Vlaanderen vochten, maar wel aan alle personen van Welshe origine die gedurende gans het conflict bij de Eerste Wereldoorlog betrokken waren, zowel op de verschillende fronten overal ter wereld als in Wales zelf. De ruime omschrijving van de doelgroep sluit dus net zo goed militairen als verpleegsters, fabrieksarbeid(st)ers en andere betrokkenen aan het thuisfront of op zee in, maar ook individuele Welshe militairen die bij Engelse of andere eenheden ingelijfd waren. Om die reden wordt het een volwaardig nationaal monument zoals de Ierse toren in Mesen en de Canadese, Australische, Zuid- Afrikaanse en New Foundland-monumenten in het noorden van Frankrijk.

Vorm

Het monument wordt opgetrokken in een “National Welsh Memorial Park” van 30 x 40 meter langs de Boezingestraat, Langemark. De grond werd ter beschikking gesteld door de gemeente Langemark- Poelkapelle, een enthousiaste partner in het project. Het Regionaal Landschap (Provincie West- Vlaanderen) heeft zich geëngageerd voor de landschapsaanleg. Centraal in het park staat een reproductie van een prehistorische dolmen, opgetrokken met stenen geschonken door een Welshe groeve. Daarop werd een rood gekleurde bronzen draak geïnstalleerd (symbool van Wales). De draak is gericht naar de Steenbeek (het tussenobjectief voor de Welsh op 31 juli 1917) en Passendale, de plaats waar drie maanden later Canadese troepen, met ondersteuning van Welshe en Ierse eenheden op de flank, een einde maakten aan een slag die de geschiedenis zou ingaan als één van de verschrikkelijkste momenten van gans de oorlog.