Brandweer

Noodnummer : 112

Wespen :

Brandweer Westhoek noteerde vorig jaar zo’n 1288 tussenkomsten voor het verdelgen van wespennesten.  Een groot pak meldingen dat we nu via 1 centraal onlineformulier op het e-loket willen bundelen.

Waarom een e-loket? In de eerste plaats moet het gebruik van een e-loket het aantal telefoonoproepen voor niet-dringende interventies in de noodcentrales verminderen.  Daarnaast kan met behulp van het e-loket onmiddellijk de juiste hulp van in de buurt ter plaatse gestuurd worden.

Mensen die niet zo internetminded zijn of gewoon geen internettoegang hebben, kunnen gebruik maken van de wespofoon: 058 603 990.  Een telefoonnummer dat rechtstreeks naar de zonale dispatching belt en waar ze de melding noteren en toewijzen aan de juiste brandweerpost.

Het e-loket bereiken kan via www.brandweerwesthoek.be.

Brandweer Westhoek - post Langemark-Poelkapelle :

Melkweg 2 - 8920 Langemark-Poelkapelle
Tel. 057/36.10.20

Postoverste: Kapitein Dominique Parmentier
Tel. 057/36.10.21
E-mail: dominique.parmentier@brandweerwesthoek.be

Brandweer Westhoek - administratie :

Zeelaan 37 - 8670 Koksijde
Tel. 058/60.39.00
E-mail: info@brandweerwesthoek.be
Website: www.brandweerwesthoek.be

Verplichte taken :

  • brandbestrijding,
  • redding van personen in nood (bevrijding),
  • werkzaamheden bij overstroming door noodweer,
  • tussenkomst in een gebouw bij lekkage van schadelijke gassen,

Deze dienstverlening is een gratis dienstverlening aan de bevolking.

Niet-verplichte taken :

Hieronder vallen onder andere

De kosten hiervoor worden aan de bevolking aangerekend.  Het volledige retributiereglement kan je hier downloaden. (pdf, 108.6 kB)

Brandveilig wonen :

Het vrijwillig brandweerkorps van Langemark-Poelkapelle rukte de voorbije 2 jaar zo’n  12 keer uit voor een woningbrand en zo’n 18 keer voor een schoorsteenbrand.  Dit betekent dat over een periode van 20 jaar ongeveer 1 op 10 gezinnen in onze gemeente een beroep moet doen op de brandweerdienst en dit enkel voor brand of rookontwikkeling in hun woning.   Meestal veroorzaken de bewoners rechtstreeks of onrechtstreeks de brand.  Door het nemen van enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kan veelal een brandhaard voorkomen worden.

Schoorsteenbrand, daar warm ik mij beter niet aan!

In het najaar en de winter ontstaan ieder jaar weer schoorsteenbranden.  Schoorsteenbrand wordt veroorzaakt door een ophoping van roet in de schoorsteen. Dit opgehoopt roet kan vuur vatten, dit kan in sommige gevallen leiden tot een volledige woningbrand.  Een schoorsteenbrand kan je herkennen aan een sterke rookontwikkeling, die soms in de woning kan terecht komen of aan een licht bulderend geluid of een sterkere trek van lucht doorheen de schouw.  De voornaamste oorzaken van schoorsteenbrand zijn roetophoping in het rookkanaal. Meestal is dit te wijten aan te weinig of verkeerd reinigen.  Vermijd tevens het gebruik van te nat hout, behandeld hout, geschilderd hout of te harsrijk hout zoals dennen- en grenenhout.  Zorg ook voor voldoende beluchting tijdens het stoken. Dit zorgt voor een betere verbranding met minder roetafzetting tot gevolg. Doof ook steeds het vuur bij het slapengaan.  Het is verstandig om jaarlijks de schoorsteen te laten reinigen door een schoorsteenveger.  Wanneer de schoorsteen brandt of men denkt dat er een schoorsteenbrand aanwezig is, dient men steeds de brandweer te verwittigen op het noodnummer 112 .

Elektrische dekens

  • Test een elektrisch deken steeds wanneer je dat voor een eerste keer in een winterseizoen gaat gebruiken.
  • Als je een elektrisch deken een hele zomer opgerold in de kast gestoken hebt kan er beschadiging aan de bedrading ontstaan zijn. Dit kan kortsluiting tot gevolg hebben.
  • Gebruik een elektrisch deken alleen wanneer het gans is opengevouwen.

Het is tevens raadzaam een rookmelder in je slaapkamer te installeren als je gebruik maakt van een elektrisch deken.

Droogkasten

De droogkast staat op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken.  In Vlaanderen is er elk week minstens 1 brand veroorzaakt door de droogkast. Meestal blijft de schade beperkt, maar af en toe gaat het toch wel eens goed fout.  Maak daarom de filter van de droogkast schoon na iedere droogbeurt.  Indien je droogkast een luchtafvoerslang heeft, ga je deze best ook minstens 1 maal per jaar schoonmaken.  De kans dat wasmachines brand veroorzaken is kleiner maar is niettemin uitgesloten.  Laat je droogkast of wasmachine nooit draaien als je niet thuis bent.