Erfgoedcel Ieper

Erfgoedcel Ieper is een Ieperse stadsdienst die in 2004 werd opgericht naar aanleiding van het erfgoedconvenant. Dat is een contract dat een regio of een stad - in dit geval Ieper - afsluit met de Vlaamse Gemeenschap om het lokale erfgoed zichtbaarder te maken. Hiervoor ontvangt de stad Ieper jaarlijks een subsidie.

De taak van een Erfgoedcel start bij het in kaart brengen van het aanwezige culturele erfgoed. Een Erfgoedcel tracht vervolgens die rijkdom aan stukken en verhalen toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Een Erfgoedcel doet dit uiteraard niet alleen, maar in samenwerking met verenigingen, musea, archieven, heemkringen, enzovoort. Zo ontstaat er een breed netwerk van erfgoedzorgers in de regio.

Eind 2008 loopt het erfgoedconvenant van Ieper ten einde. Daarom werkt de projectvereniging CO7 nu al samen met de Ieperse Erfgoedcel aan een aanvraagdossier voor nieuw, regionaal erfgoedconvenant. Als dat wordt goedgekeurd, wordt de Ieperse een regionale Erfgoedcel voor CO7 die vanaf 2009 ook actief zal zijn in Langemark-Poelkapelle, Heuvelland, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke. Daar hoort u later nog meer over.

De medewerking aan de volksverhalenroute is alvast een mooi voorbeeld in die richting en misschien wordt er wel een regionaal verhaal aan gebreid.

Meer info? www.erfgoedcelieper.be