Volksverhalen en verhalen van het volk

Wat?

Het project ‘de volksverhalenroute’ ontstond in het jaar 2007 uit een samenwerking van de gemeente Langemark-Poelkapelle (Dienst Vrije Tijd) met Erfgoedcel Ieper (nu CO7),  Stefaan Top (professor K.U.Leuven en voorzitter Vlaams Centrum voor Volkscultuur) en met de steun en medewerking van tal van organisaties en personen.  De route volgt het rustige traject op het, sedert maart 2016, vernieuwde fietsnetwerk en passeert door Bikschote, Langemark, Madonna, Poelkapelle en Sint-Juliaan. De fietsroute bestaat uit twee lussen die samen ongeveer 37 km bedragen. Langs het parcours kom je 16 prachtig geïllustreerde 'verhaalpalen' tegen.  Met een simpele druk op de knop krijg je “la petite histoire” te horen, vertolkt door ervaren vertellers.  Er zijn vier versies. Eén in het sappig plaatselijk dialect, één in ‘Algemeen Nederlands’, en dan nog een Frans- en Engelstalige versie. Want ben je op stap met Franstalige of Engelstalige vrienden, dan kun je via QR –code de verhalen beluisteren in de taal die je wenst.

Ollemoale echt woar gebeurd...

De volksverhalenroute bestaat dus al van 2007. De eerste verhalen die je in de zuilen kon beluisteren, waren verhalen die Professor Top (oud -Langemarknaar), KU Leuven, in de jaren ’60 optekende in de streek. Als student Germaanse filologie voerde hij in 1963-1964 een uitgebreid sagenonderzoek uit in 15 gemeenten in de streek, onder andere in Bikschote, Poelkapelle en Langemark.  Voor deze volksverhalenroute werd een vertellersgroep samengesteld.

Het waren magische verhalen over witte en zwarte kunst, heksen en waterduivels, Duitse schaapherders en andere straffe verhalen over de bende van Pollet en Bakelandt die hier de streek teisterden.

Maar Langemark-Poelkapelle is zo veel meer dan deze magische verhalen. Tal van verhalen geraken in de vergetelheid. Verhalen van héél héél lang geleden, maar ook verhalen van amper een 50-tal jaar oud lijken in de anonimiteit te verdwijnen. Tijd om ze weer de nodige aandacht te geven. De verhalen behandelen steeds gebeurtenissen en/of figuren die ooit gebeurd of bestaan hebben. Zo kom je te weten wie Albert Carrein was en welke dramatische gebeurtenis er zich afspeelde aan de Steenakkermolen, wat voor bijzonders er te zien was op de jaarmarkt van Langemark en waar je op het eind van je rit een stortbad kan nemen. Ollemaole echt woar gebeurd…..

  • Ontdek al deze verhalen in Langemark-Poelkapelle, vertelgemeente en Bakelandtgemeente.
  • Geniet deze zomer van leuke vertellingen. KLAPZ!

Toerisme

Kasteelstraat 1
8920 Langemark-Poelkapelle
T 057/49.09.41
Mail ons

Openingsuren

ma :

09.00u - 12.00u

di :

09.00u - 12.00u

wo :

09.00u - 12.00u
14.00u - 16.00u

do :

09.00u - 12.00u
14.00u - 18.30u

vr :

09.00u - 12.00u

Tijdens de paas-, zomer- en kerstvakantie zijn we enkel in de voormiddag open

Na de openingsuren, in het weekend en op feestdagen kan je ook steeds terecht in een van onze toeristische infopunten: