Gezond water, ook jouw zorg!

Water drinken is gezond. Dat weet iedereen. Maar wat is gezond water? Gebruik je je eigen putwater of heb je nog loden leidingen in huis? Hou dan rekening met volgende tips.

Gebruik je je eigen putwater? Laat het controleren

Goedkoop putwater oppompen uit de tuin lijkt aanlokkelijk maar is niet altijd zo gezond. Stookolie, rioolwater, pesticiden, zware metalen … allemaal kunnen ze opduiken in opgepompt putwater.

Om te drinken, te koken of je te wassen is de beste keuze leidingwater. Leidingwater voldoet aan strenge wettelijke kwaliteits- en gezondheidseisen.

Wie niet op het leidingwaternet kan aansluiten, kan voor een jaarlijkse screening van zijn putwater terecht bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die controle is gratis. Je putwater wordt dan geanalyseerd op de parameters die de drinkbaarheid van je putwater het meeste bepalen.

Drink je eigen putwater maar kan je wel aangesloten worden op het leidingwaternet, dan sta je zelf in voor de opvolging van de kwaliteit van het water.

Hoe pak je de controle op je putwater het beste aan? Lees meer op www.vmm.be/gezondwater

Gebruik je regenwater? Doe het veilig

Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.

Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater. Alle leidingen moeten gescheiden zijn.

Voor je een regenwaterinstallatie mag gebruiken, moet je ze verplicht laten keuren. Dat geldt ook voor bijvulsystemen. Je watermaatschappij kan je meer vertellen over de keuring. Zij bezorgen je ook de contactgegevens van een erkende keurder. Zo hou je je regenwater en je drinkwater gezond en veilig!

Heb je nog loden waterleidingen in huis? Vervang ze zo snel mogelijk

Loden waterleidingen zijn ongezond, vooral voor kleine kinderen. Het lood lost op in het kraantjeswater en berokkent schade aan ons lichaam. Vooral in oude gebouwen kunnen nog loden leidingen liggen.

Lood kun je niet uit je drinkwater halen door het te koken. De leidingen vervangen is de beste keuze. Maar hoe weet je of een leiding van lood is? Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen.
  • Lood is niet magnetisch. Kun je een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig.
  • Aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid.
  • Een loden waterleiding heeft geen koppelstukken maar wel verdikkingen aan kruispunten.

Soms is het niet mogelijk om loden waterleidingen op korte termijn te vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat je geen budget hebt voor een grondige renovatie. Wat kan je dan wel doen?

  • Gebruik geen water dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Lood lost op in stilstaand water.  Na een nachtje slapen of een lange werkdag laat je kraantjeswater best eerst een tijdje lopen voor je ervan drinkt.
  • Lood lost makkelijker op in warm dan in koud water. Neem dus koud water aan de kraan en kook het dan pas om koffie te zetten of eten klaar te maken.
  • Gebruik het water niet om flesvoeding te maken voor je baby.  Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken ook best het water niet.  
  • Overweeg de aanleg van een tijdelijke nieuwe toevoer naar de belangrijkste afnamepunten. Vaak is het haalbaar om enkel de toevoerleiding naar bijvoorbeeld de keuken te vervangen. 

Op zoek naar meer info over loden leidingen? Surf naar www.vmm.be/gezondwater


Terug naar alle nieuws