Woon gezond: samen naar een rookvrij huis!

Wist je dat …

· 1 op de 3 rokende ouders nog steeds in de eigen woning rookt?

· In tabaksrook meer dan 4000 giftige stoffen zitten, waarvan er minstens 70 kanker kunnen veroorzaken?

· Giftige stoffen uit tabaksrook tot wel 5 uur in de lucht blijven hangen en zich overal op vastzetten?

· Roken aan een open raam of dampkap geen oplossing is.

Dus: binnen roken is nooit oké.

Veel rokers willen hun best doen om hun huisgenoten te beschermen door aan een open raam of in een aparte kamer met de deur dicht te roken. Maar dan nog kan de sigarettenrook zich urenlang verspreiden in je huis. De schadelijke stoffen blijven immers hangen, ook als de rook is verdwenen. Tot maar liefst 5 uur nadat je gerookt hebt.

Daarnaast zetten deze stoffen zich overal op vast: je meubels, kleren, de vloer, het speelgoed van je kinderen, ... Dat kan heel gevaarlijk zijn, zeker voor kinderen! Zij zijn extra kwetsbaar omdat hun longen en afweersysteem pas volledig ontwikkeld zijn als ze tiener zijn. Kinderen hebben bovendien kleinere longen en ademen sneller dan volwassenen waardoor ze meer giftige stoffen binnen krijgen, die hen ziek kunnen maken.

Kinderen die verblijven in een omgeving waar gerookt wordt, hebben meer kans op astma, longontstekingen, luchtwegklachten, oorontstekingen, … Baby’s hebben er meer kans op wiegendood. Ban dus de sigaret uit je huis en auto: je kinderen zullen je dankbaar zijn!

Van 13 tot 17 november staat de vierde actieweek Gezond binnen in het teken van een rookvrij huis. Met Woon gezond, samen naar een rookvrij huis! wil de Vlaamse overheid iedereen de kans geven om in een gezonde leefomgeving te wonen en op te groeien.

Zoek je tips om je huis rookvrij te houden of wil je zien hoe giftige rookdeeltjes zich in je huis verspreiden, neem dan eens een kijkje op de campagnewebsite nooitbinnenroken.be van Kom op tegen Kanker. Hun campagne ”Binnen roken is nooit oké” vindt gelijktijdig met de actieweek Gezond binnen plaats.


Terug naar alle nieuws