Houtkachel of open haard? Stook slim en zonder zorgen.

Hoe beter je stookt, hoe beter de verbranding en hoe minder ongezonde stoffen je in je woning en de buitenlucht brengt.

Stook slim met volgende tips:

  • Stook uitsluitend droog en onbehandeld hout. Vers hout laat je best één en liefst twee jaar onder een afdak drogen
  • Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed trekt. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen.
  • Kies voor een kachel met het juiste vermogen, aangepast aan de ruimte die je wil verwarmen. Vraag hierover advies aan je verkoper.
  • Leg de grotere houtblokken onderaan, leg daarop de kleinere blokken. Je legt de houtlagen best haaks op elkaar. Leg bovenaan nog een extra laag met aanmaakhout.
  • Steek de kachel aan met het aanmaakhout of met natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes.
  • Zorg altijd voor voldoende verse lucht en wees extra waakzaam als in het weerbericht gewaarschuwd wordt voor CO-vergiftiging.
  • Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je slechte verbranding, geurhinder en ongezonde stoffen.

Meer info vind je op www.stookslim.be


Terug naar alle nieuws