Recyclagepark

Vanaf 1 september 2018 werd het recyclagepark, Landetbeekstraat 9 te Poelkapelle, in gebruik genomen. Er wordt gewerkt met een proefperiode van één maand, nl. september 2018. Tijdens die periode krijg je als inwoner de kans om kennis te maken met het diftar-systeem zonder dat er een kostprijs wordt aangerekend.

Let wel op: het brandbaar grofvuil (rode groep) blijft betalend, wat geen wijziging is t.o.v. de huidige werking.

Diftar

Afhankelijk van de afvalsoort en van de hoeveelheid afval betaal je een kostprijs voor het afval. Diftar betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten op het recyclagepark betaald moeten worden. Er wordt gebruik gemaakt van weegbruggen om de juiste hoeveelheid te bepalen. Afval voorkomen is dus de boodschap. Hoe beter je sorteert, hoe goedkoper het recyclagepark voor jou zal worden!

Het afval wordt in drie groepen gesplitst: groen, oranje en rood.

  • Het afval van de groene groep is altijd gratis.
  • Voor het afval uit de oranje groep krijgt elk gezin jaarlijks een vrijstelling van 1.000 kg. Breng je meer aan? Dan betaal je vanaf 1.000 kg tot 2.000 kg 0,025 euro per kg. Breng je nog meer aan, dan word je beschouwd als een bedrijf en betaal je een retributie volgens de afvalsoort. De weegcomputer houdt alles bij zodat je bij elk bezoek weet hoeveel afval je reeds aanbracht.
  • De rode groep omvat enkel het brandbaar grof vuil (perscontainer) en dat afval is vanaf de eerste kilogram betalend, zoals nu ook al het geval is.

Klik hier (pdf, 2.3 MB) om de diftarfolder te downloaden.

Hier (pdf, 200.9 kB) vindt u een een overzicht van de afvalgroepen met de bijhorende kostprijs. Klik hier (pdf, 1.7 MB) om het volledige retributiereglement te downloaden.

Toegang

Identiteitskaart

Jouw eID (elektronische identiteitskaart) geeft je toegang op het nieuwe recyclagepark. Alle bezoeken worden geregistreerd en worden teruggekoppeld aan de woonplaats. Er zijn twee gedeelten op het recyclagepark: betalend en niet-betalend. Op het recyclagepark zijn er twee weegbruggen: één bij het binnenrijden in het betalend gedeelte van het recyclagepark en nog één op het park. De eerste weegbrug bepaalt je startgewicht. De tweede registreert het (tussen)gewicht als je meerdere afvalstoffen aanbrengt of afval uit de rode groep mee hebt. Elke weging wordt afgerond tot op 5 kg.

Badge

Eigenaars van tweede verblijven, eigenaars in de gemeente doch niet wonend in de gemeente, toekomstige inwoners, KMO’s, zelfstandigen, verenigingen, scholen en organisaties kunnen voortaan ook tijdens de gewone openingsuren terecht op het nieuwe recyclagepark. Hun afval is vanaf de eerste kilogram betalend voor afval uit de oranje en rode groep. Om toegang te hebben is er naast je eID ook een badge nodig. Deze kan je tegen de kostprijs van 5 euro bij de milieudienst aanvragen.

Klik hier om een badge aan te vragen.

Hier (pdf, 720.8 kB) vindt u het volledige aanvoerreglement van het recyclagepark.

Veelgestelde vragen   

1. Hoeveel zal het nieuwe systeem ons per keer kosten?

Als je goed sorteert en tuinafval composteert, dan zul je jaarlijks een beperkt bedrag betalen. De grens van 1.000 kg voor afval uit de oranje groep is afgestemd op de normale jaarlijkse afvalproductie per gezin. Heb je een grote tuin en composteer je niet, dan bestaat de kans dat je jaarlijks een klein bedrag zal moeten betalen. Doe je verbouwingen aan jouw huis, dan kun je die 1.000 kg ook snel bereiken. De ervaring leert dat de jaarlijkse aanvoer van brandbaar grofvuil vrij beperkt is. Een matras, een oud tapijt of een kapotte zetel heb je sporadisch. De kostprijs ervan hangt af van het gewicht.

2. Kan ik met mijn restafvalzak op het recyclagepark terecht?

Neen, je betaalde reeds voor de verwerking van je restafvalzak. Als je je restafvalzak naar het recyclagepark brengt, dan moet je er nog eens voor betalen. Een onnodige kost, want de restafvalzak wordt aan de deur opgehaald.

3. Wat is brandbaar grofvuil?

Brandbaar grofvuil is de verzamelnaam voor grote stukken afval die resten nadat je alles optimaal gesorteerd hebt. Bv. tapijt, matras, zetel. Dit afval wordt afgevoerd naar de verbrandingsinstallatie in Roeselare. Met de warmte uit het verbrandingsproces wordt er warmte en elektriciteit geproduceerd.

4. Zullen er lange wachtrijen zijn?

Door het registratie- en weegsysteem zal het binnenrijden in het begin wat tijd in beslag nemen. Maar eenmaal je gewend bent aan het systeem, dan zal het binnenrijden vrij vlot verlopen. Inwoners zullen immers hun bezoeken tot het hoognodige beperken. Vele zaken kun je thuis aan huis laten ophalen. Ook helpt een goede voorbereiding om de bezoektijden te beperken: sorteren volgens de afvalgroepen is dus de boodschap.

5. Ik heb de vrijstelling van 1.000 kg niet bereikt tijdens een kalenderjaar, kan ik dat overzetten naar het volgend jaar?

Neen, het saldo wordt niet overgedragen. Elk jaar krijg je opnieuw een vrijstelling van 1.000 kg voor de oranje groep.

Aanbod:

  • Compostvaten (30,00 EUR) / compostbakken (65,00 EUR) / aanbouwmodule (45,00 EUR) / keukenemmers (3,50 EUR) : U schrijft het bedrag voor het gewenste vat of bak over op rekening nummer BE92 0910 0023 2223 van het gemeentebestuur met vermelding van het gewenste (bvb. 1 bak + 2 aanbouwmodules). Na ontvangst van betaling wordt het gevraagde bij u thuis afgeleverd door de technische dienst.

Meer info: www.mirom.be