Nieuwe AED's en infomomenten

Jaarlijks worden er in ons land tussen de 10.000 en de 15.000 personen getroffen door hartstilstand. Zonder snelle hulp overleeft slechts zo’n 5% à 10% ervan! Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 à 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillator), dan heeft het slachtoffer een veel hogere overlevingskans, tot 70 %.

In Langemark-Poelkapelle stonden al 3 AED-toestellen ter beschikking. Dat aantal wordt nu verhoogd tot 7 AED’s die verspreid over de ganse gemeente geïnstalleerd worden. Je vindt ze op volgende locaties :

  • Sportcentrum Boezingestraat
  • OC Den Tap Klerkenstraat
  • het inkomsas van het Woonzorgcentrum De Boomgaard in de Lekkerboterstraat.
  • Madonna, nabij de buitenschoolse opvang
  • Sint-Juliaan, nabij OC Hazebrug
  • Poelkapelle, nabij de Poelkring
  • Bikschote, nabij de lagere school

Je herkent een AED-toestel aan het groene vlak met een wit hartje met bliksemschicht erdoor. De toestellen zitten in een verwarmde buitenkast en zijn steeds voor iedereen toegankelijk. 

Wat is een AED?

Een AED of een automatische externe defibrillator is een draagbaar toestel dat zelf een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Iedereen kan het toestel gebruiken! Het werkt namelijk automatisch en analyseert zelf het hartritme van het slachtoffer. Indien nodig geeft het toestel het hart een elektrische schok. De AED zal nooit onnodig schokken. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Het toestel vertelt u trouwens gewoon zelf wat u moet doen.

Durf helpen!

Stel: je wandelt naar de bakker en onderweg zie je iemand in elkaar zakken, het blijkt om een hartfalen te gaan. Dan begint de race tegen de tijd, want wachten op de ziekenwagen is immers kostbare tijd verliezen. Met een Automatische Externe Defibrillator (AED) heb je een grote kans om dit slachtoffer te redden!

Als iemand het bewustzijn verliest, niet meer of niet meer normaal ademt, ga je over tot reanimatie. In dat geval is een snelle reactie de sleutel tot overleven. 

1. Verwittig eerst de hulpdiensten op het nummer 112! 

2. Geef borstcompressies in het midden van de borst aan het tempo van 100 per minuut tot de aankomst van de hulpdiensten (elke 30 compressies afwisselen met 2 beademingen als je dit correct kan uitvoeren, anders blijf je continu verder pompen).

3. Het toestel geeft je gesproken instructies en is eenvoudig in gebruik.

4. Blijf de instructies volgen tot de hulpdiensten er zijn.

Infosessies

Met de komst van de nieuwe AED-toestellen worden ook 5 praktische infomomenten georganiseerd waarbij het gebruik van een AED centraal staat. 

16 april om 19.00u : Langemark (Den Tap)
17 april om 19.00u : Bikschote (Mariazaal)
19 april om 19.00u : Poelkapelle (Poelkring)
24 april om 19.00u : Madonna (’t Madointje)
26 april om 19.00u : Sint-Juliaan (Hazebrug)

De infomomenten zijn gratis, maar inschrijven is wel nodig (vóór 12 april) : wim.depuydt@langemark-poelkapelle.be of 057/49.09.10.


Terug naar alle nieuws