wapenstilstand programma

Woensdag 7 november – 20u zaal den tap – Klerkenstraat 37 – Langemark

Voordracht : Het bevrijdingsoffensief door André Gysel

 André Gysel was jarenlang leraar Geschiedenis in het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide. Maar André Gysel maakte vooral naam en faam met tal van boeken die hij schreef over de Eerste Wereldoorlog. Voorbeelden zijn: “1914-1918 Door Duitse ogen”,
“Oorlogsherinneringen van Admiraal Ronar'ch” en heel veel dagboekverhalen.   André Gysel is onder de Wereldoorlog I geïnteresseerden dus geen vreemde. Met zijn door de jaren heen vergaarde kennis brengt hij dan ook een heel accurate voordracht over het bevrijdingsoffensief die ook onze gemeente op 28 september 1918 van het oorlogsleed verloste. Niet alleen de bevrijding van Langemark en Poelkapelle, maar ook het einde van de Eerste Wereldoorlog en wat er toen gebeurde komt aan bod.
Deze voordracht gaat door in zaal Den tap op woensdag 7 november is gratis. Inschrijven vooraf is wel wenselijk. Dit doe je door een email te sturen naar toerisme@langemark-poelkapelle.be of te bellen op het nummer 057 49 09 41

Zaterdag 10 november en zondag 11 november  - Vredesmonument- Duitse Militaire Begraafplaats  24u lang vanaf 12u

Internationale smeden houden nachtwake aan het monument

Op 10 november houden de ambachtelijke smeden, die in 2016 het vredesmonument creëerden,  hun nachtwake aan het vredesmonument naast de Duitse Militaire Begraafplaats. Tijdens die nacht zullen er onder meer klaprozen gesmeed worden.  Iedereen is daarbij van harte welkom.

Zaterdag 10 november -19u – Duitse Militaire begraafplaats.

Planten van de vredesboom

Sinds mensenheugenis worden getuigenbomen geplant om te herinneren. Een klassieker is de geboorteboom, maar ook vredesbomen zijn stille getuigen. Het Agentschap Natuur en Bos wil deze traditie levend houden en deed een oproep aan gemeente om op wapenstilstand dergelijke boom te planten. Langemark-Poelkapelle stapt mee in de verhaal. Met dit project richt men zich vooral naar de toekomst, een toekomst zonder oorlog. Ter hoogte van de ingang van het onthaalpaviljoen, wordt op zaterdag om 19u een vredesboom geplant. Dit wordt met tekst en muziek ingekaderd.

Zondag 11 november

Ceremoniële herdenkingen

Tal van herdenkingsplechtigheden worden op 11november georganiseerd. Hierbij een overzicht :

7:50 : Dawn Service op Poelcapelle British Cemetery -Poelkapelle

10:30 : jaarlijkse herdenkingsviering in de Sint-Pauluskerk te Langemark

10:45 : Guynemerherdenking te Poelkapelle

11u-11u15 : aansluitende herdenkingsplechtigheid aan het monument der gesneuvelden te Langemark- inhuldiging vernieuwde  gemeentelijke militaire monumenten.

11u30 : herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats en aan het monument te Poelkapelle

17u : herdenkingsplechtigheid aan het Tank Memorial Ypres Salient monument – Poelkapelle

18u : herdenkingsplechtigheid aan het Welsh National Memorial Park – Hagebos.

Inhuldiging vernieuwde  gemeentelijke militaire monumenten   Alle gemeentelijke monumenten die opgericht werden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, werden op hun correctheid nagegaan. Op die manier werd het mogelijk om juistere overzichten te bekomen van alle soldaten  van Langemark-Poelkapelle, die sneuvelden tijdens de twee Wereldoorlogen.  Maar vooral het opzoekingswerk naar burgers uit onze gemeente die kwamen te sterven ten gevolge van de Wereldoorlogen, zorgden voor een ruime uitbreiding van de namenlijst.   De vernieuwde monumenten worden op zondag 11 november om 11u15 officieel heropend aan het monument te Langemark (marktplein).


Terug naar alle nieuws