Nieuw logo voor Langemark-Poelkapelle!

In 2019 verhuizen de laatste administratieve OCMW-diensten naar de nieuwe aanbouw in het gemeentehuis.  Met de fysieke versmelting van het gemeente- en OCMW-bestuur, gaan we naar één lokaal bestuur, één identiteit en dus ook naar één logo en één huisstijl. 

Vroegere logo’s

De huidige logo’s van gemeente- en OCMW-bestuur zijn al tientallen jaren oud. Nadat het gemeentebestuur tot de jaren ’90 gebruik maakte van het wapenschild, werd een eerste logo gemaakt door een creatieve collega van de dienst Wonen. In 2009 kreeg het logo een modernere make-over en een paars kleurtje. 

Het logo van het OCMW werd ontworpen door Evelyne Soenen in 1998. Het was de basis voor de logo’s van Thuishulp De Wissel en de Buitenschoolse kinderopvang ’t Buitenbeentje. Ook deze 3 logo’s zijn ondertussen aan vervanging toe.

Inspiratie en creativiteit gezocht

In juni 2018 lanceerden we op de website en via sociale media een oproep naar creatieve mensen die ons hierbij kon helpen. In de eerste fase zochten we ontwerpers die ons aan de hand van een portfolio en CV konden overtuigen van hun talent. Zeven mensen werden geselecteerd en kregen een tweetal maanden de tijd om een logo te ontwerpen. We gingen samen met hen op zoek naar een eigentijds logo dat voor herkenning en versterking zorgt van de identiteit van Langemark-Poelkapelle.  Een nieuwe frisse kleur, een moderne vorm, eventueel een baseline, ... de mogelijkheden voor de ontwerper stonden helemaal open! 

Terwijl de ontwerpers aan het werk gingen, werd een jury samengesteld om de ingediende logo’s te beoordelen. Verschillende diensten van gemeente en OCMW werden hierbij betrokken, alsook enkele lokale mensen met ervaring in grafische vormgeving en mandatarissen. 

Half november werden 13 verschillende logo’s ingediend door de 7 ontwerpers. De jury kon ieder ontwerp punten geven en kwam uiteindelijk tot een top 3. Deze 3 logo’s werden voorgesteld aan het publiek dat gedurende 3 weken de kans kreeg om één favoriet logo uit te kiezen.

Met het afsluiten van de publieksstemming was meteen duidelijk welk logo de gemeente Langemark-Poelkapelle mag vertegenwoordigen. Ruim de helft van de mensen die stemden kozen voor het winnende ontwerp.

Het nieuwe logo wordt …

logo met copyright
Klik om te vergroten

Na de jury en de publieksstemming kwam het winnend logo uit de bus. Het is een creatie van Florian Broeckaert uit Sint-Juliaan, een student Grafische en Digitale media aan de Artevelde Hogeschool in Gent. 

Het nieuwe logo oogt modern en is gemakkelijk te gebruiken voor verschillende dragers (papier, website, sociale media, …). De krachtige lijnen zorgen voor een strakke look, terwijl de ronde elementen zorgen voor een open sfeer. De donkerrode kleur maakt het logo warm en tijdloos.

Invoering van de nieuwe huisstijl

Nu het nieuwe logo bekend is, volgt nog heel wat werk om alle oude logo’s te vervangen. Zo wordt de komende maanden druk achter de schermen gewerkt aan een huisstijlhandboek en de invoering van het nieuwe logo op de website, softwaresystemen, sociale media, drukwerk, … Met de opening van het vernieuwde gemeentehuis hopen we dan ook de volledige omschakeling te kunnen voorstellen aan de bevolking (najaar 2019).


Terug naar alle nieuws