Aangifte camera's op privé-domein

Er komen geregeld vragen binnen bij de preventiedienst van PZ Arro Ieper over de vernieuwde camerawetgeving die in mei vorig jaar in werking trad. We zetten even het een en ander op een rijtje:

De camerawet is van toepassing op de bewakingscamera’s, hetgeen betekent dat ze enkel betrekking heeft op de camera’s die worden geïnstalleerd en gebruikt voor het toezicht en de bewaking van plaatsen, meer bepaald om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen.

Voorbeelden:

  • De particulier die een camera plaatst om de ingang van zijn huis of de tuin rond zijn huis te bewaken
  • De zaakvoerder van een winkel die een bewakingscamera plaatst om de etalage of de winkelrekken te bewaken
  • De ondernemingen die camera’s plaatsen om hun gebouwen te beschermen tegen diefstal, beschadiging, inbraak, ...
  • Enz.

Uitzonderingen: de particulier die aan de binnenzijde van zijn woning camera’s hangt of een camera (die geen beelden opneemt) om bezoekers te herkennen aan de deur.

Nieuwe aangiftes:

Bent u van plan om een camera te installeren, dan moet u drie stappen ondernemen:

1. Aangifte van de camera

De bewakingscamera (‘s) moeten voor de inwerkingstelling aangegeven worden bij de politiediensten via het e-platform www.aangiftecamera.be. De aangiftes kunnen niet op papier, noch via het politiecommissariaat gebeuren.

2. Een register van de beeldverwerkingsactiviteiten bijhouden

De persoon die beslist heeft om camera’s te installeren (verwerkingsverantwoordelijke) moet een register (handgeschreven of digitaal) bijhouden waar onder andere de gegevens van de verwerkingsverantwoordelijke instaan, de doeleinden van de camera’s, het type plaats waar de camera’s geïnstalleerd worden, de bewaartijd van de beelden … De gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) of de politiediensten kunnen dit register opvragen indien nodig.

3. Pictogram uithangen

Aan de ingang van de bewaakte plaats moet een pictogram uithangen waarop de betrokken personen geïnformeerd worden dat ze gefilmd worden. Voor elk type plaats zijn verschillende afmetingen mogelijk.

Aangiften reeds gedaan bij de vroegere privacycommissie:

Vóór mei 2018 konden camerasystemen aangegeven worden bij de vroegere privacycommissie. Als u uw camera’s reeds had aangegeven bij de privacycommissie, dan heeft u tot 25 mei 2020 nog de tijd om de aangifte opnieuw te doen volgens de drie bovenstaande stappen. De overzetting gebeurt niet automatisch.

Via volgende link kan uitgebreide informatie teruggevonden over alle te ondernemen stappen: https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/camera

Voor hulp bij de aangifte zelf op het e-platform kunt u terecht bij de camerahelpdesk op 02/739 42 80 (van maandag tot vrijdag, tussen 9u en 17u) of via helpdeskcamera@eranova.fgov.be.

Voor meer info over waar u precies camera’s kan hangen, kunt u terecht bij de preventiedienst op 057/230 517 of via pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu of bij de diefstalpreventieadviseur van uw lokaal commissariaat.


Terug naar alle nieuws