Nieuw donorcentrum in Roeselare

Goed nieuws voor West-Vlaamse donoren, want binnenkort opent Rode Kruis-Vlaanderen een nieuw donorcentrum in Roeselare. Hoewel de officiële opening voorzien is voor 4 oktober, kan je al vanaf 30 september bloed of plasma komen geven. Het is mogelijk om nu al je bedje te reserveren en als eerste het nieuwe donorcentrum te ontdekken.

Voor een bloeddonatie kunnen donoren uiteraard ook nog steeds terecht op de mobiele collecte in hun buurt. Wie plasma wilt geven is welkom in het dichtstbijzijnde donorcentrum. In West-Vlaanderen kunnen plasmadonoren terecht in Kortrijk, Brugge en voortaan dus ook in Roeselare.

Stijgende vraag naar plasma

De vraag naar plasma stijgt en dat zal de komende jaren zo blijven. De komende vijf jaar vraagt de overheid aan Rode Kruis-Vlaanderen om jaarlijks minstens 5% meer plasma in te zamelen. Om die (ambitieuze) doelstelling te halen, blijft de organisatie verschillende pistes onderzoeken. De opening van nieuwe centra in Vlaanderen is daarbij een van de opties. In november gaat er eveneens een nieuw centrum open in Sint-Niklaas.

Goed om te weten

In de donorcentra kunnen we veel donoren verwelkomen. Wie plasma wilt geven, maakt wel best op voorhand een afspraak omdat een plasmadonatie ongeveer een uur duurt en een bloeddonatie slechts een kwartier. Zo vermijd je dat je misschien een tijdje moet wachten voor je kan doneren.

Indien je niet zeker weet of je in aanmerking komt om bloed of plasma te geven, kan je op de website van het Rode Kruis een donorzelftest invullen. Het Rode Kruis raadt iedereen aan om deze test op voorhand te doen omdat je in sommige gevallen ook een tijdje moet wachten voor je kan komen doneren.

Vijf keer per jaar kan je in de donorcentra ook op zaterdag terecht. In 2019 is dat nog op 21 en 28 december.

Een overzicht van waar je in je buurt bloed of plasma kan geven, vind je op www.rodekruis.be/bloed.  


Terug naar alle nieuws