veegplan

Met de aankoop van de veegmachine is ook een veegplan opgemaakt dat ervoor zal zorgen dat er vanaf nu systematisch geveegd kan worden op het eigen grondgebied. Elke deelgemeente zal voortaan 1 maal per maand de veegmachine over de vloer krijgen. Bij evenementen zoals kermissen en sportwedstrijden wordt extra geveegd. Het vegen is seizoensgebonden, bv. bij bladerval in de herfst zal extra geveegd worden, tijdens de wintermaanden zal er minder geveegd worden.

In het verleden werd bladerval bv. rond de markt in Langemark en speelpleinen manueel opgeveegd. Ook beschikt de technische dienst over een veegwals, gevestigd aan een tractor, maar de veegwals verzamelt het vuil niet en veegt het enkel naar de kant van de weg. Sporadisch werd tenslotte een externe firma ingehuurd voor het vegen voor en na evenementen.

De nieuwe veegmachine verzamelt het vuil in een opvangbak. Ook zwerfvuil dat op straat ligt, zal mee geveegd worden. Nieuw: ook fietspaden (van minstens 1 m 20 cm) kunnen voortaan geveegd worden. Meer nog, overwoekerend kruid van de grasbermen zal aan de hand van een metalen veegborstel kapot geborsteld worden, waardoor deze fietspaden niet meer zullen overwoekeren.

De aankoop van de veegmachine is goed voor een investering van 140.000 euro.