Asbest voortaan veilig verpakt en aan huis opgehaald!

In het kader van het afbouwplan voor een asbestveilig Vlaanderen, werken jouw gemeente en MIROM Roeselare mee aan een veilige afbouw van asbest in onze omgeving. Om de risico’s voor jezelf, de andere bezoekers en het personeel op de recyclageparken te beperken, mag je asbest niet langer onverpakt (of in een verkeerde verpakking) naar het recyclagepark brengen. Daarnaast is er ook een nieuwe dienstverlening waarmee je asbest voordelig aan huis kan laten ophalen.

In heel wat oudere gebouwen, tuinhuizen en stallen is asbest gebruikt. Door veroudering wordt dit materiaal broos, fragiel en breekbaar. Het asbestcement verliest hierdoor zijn binding waardoor er asbestvezels kunnen vrijkomen en die vormen een risico voor de gezondheid.

Verpakt naar het recyclagepark
Vanaf 1 januari 2020 moet je asbest* verpakt naar het recyclagepark brengen. De asbestzak koop je aan op het recyclagepark via de betaalzuil met je identiteitskaart of bij MIROM Roeselare. Asbest kan je aanleveren onder de oranje groep, particulieren hebben voor de aanvoer van afvalstoffen onder de oranje groep tot 1.000 kg vrijstelling per gezin per jaar. Breng je asbest onverpakt of in een verkeerde verpakking aan, dan krijg je geen toegang tot het recyclagepark.

 Soort Hechtgebonden asbest* Niet hechtgebonden asbest
 Wat? Vezels zitten vast in het draagmateriaal bv golfplaten, dakleien Vezels zitten los in het materiaal bv plaasterisolatie, afdichtingskoord
 Zelf verwijderen? Indien het materiaal in goede staat is en mits de nodige beschermingsmaatregelen.
 Indien in slechte staat, laten verwijderen door een aannemer met opleidingsattest
 Neen, door een erkend aannemer.
 Meer info: www.mirom.be/asbest
 Op recyclagepark Verpakt in een asbestzak (te koop op het park of via MIROM Roeselare) Neen

Het inademen van asbestvezels kan ernstige ziektes veroorzaken. Het is dus van belang om het inademen ervan te voorkomen. Neem daarom de nodige veiligheidsmaatregelen als je hechtgebonden asbest zelf verwijdert en vervoert.

Ophaling aan huis
Heb je geen vervoer of breng je het liever niet zelf naar het recyclagepark? Dan kan je asbest voortaan ook aan een voordelig tarief laten ophalen aan huis.

Optie 1: Plaatzakken
Plaatzakken zijn een ideale manier om bv. golfplaten aan huis te laten ophalen. Doe je aanvraag via www.mirom.be/asbest en haal daarna de speciale plaatzakken op in het recyclagepark of bij MIROM Roeselare. Je krijgt hierbij 2 sets met persoonlijke beschermingsmiddelen en een instructiefolder. Dit helpt je om het asbesthoudend materiaal op een veilige manier te ontmantelen.  Is de asbest veilig opgeborgen, dan maak je een afspraak voor de ophaling.

Let wel: je kan max. 6 plaatzakken aan verminderd tarief aanvragen. Bijkomende zakken met ophaling worden doorgerekend aan reële kostprijs.

Optie 2: Container
Grotere hoeveelheden? Dan kan een container huren een oplossing zijn.  Je krijgt ook hierbij 2 sets met persoonlijke beschermingsmiddelen en een instructiefolder. Doe je aanvraag via www.mirom.be/asbest en op het afgesproken tijdstip leveren we de container aan huis.

Let wel: je kan max. 2 containers aanvragen aan verminderd tarief. Bijkomende containers worden doorgerekend aan de reële kostprijs.

  Maximum aantal Inhoud Prijs
 Plaatzak 6 1 plaatzak (±13 platen of 30m²) en 2 sets PBM’s**,
 incl. ophaling
 30 euro/zak, vanaf 2 20 euro/stuk
 Container 2  1 container (180m² of ±80 platen) en 2 sets PBM’s**,
 incl. ophaling
 170 euro/container
 Verpakking recyclagepark onbeperkt 3-tal platen, ±2,2m x 1,2m 2,50 euro
 kleine stukken, ±1,2m x 1,2m 1,50 euro

**PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze moet je verplicht gebruiken bij het verwijderen van asbest. Een set bestaat uit een stofmasker type P3, een tyvec overall en 1 paar handschoenen.

Gepubliceerd opwoensdag 22 jan. 2020 om 15:57