Brandweer Westhoek zoekt 100 extra brandweervrijwilligers

Komende vijf jaar gaat Brandweer Westhoek op zoek naar 100 extra brandweervrijwilligers.  Kandidaat-brandweervrijwilligers vinden is een grote uitdaging geworden.  Mensen hebben het doorgaans al zeer druk en hebben een extra duwtje nodig om de stap te zetten. Daarom lanceert Brandweer Westhoek een grootschalige aanwervings-campagne gespreid over vijf jaar om zo nieuw brandweertalent aan te trekken.
 
TANDJE BIJSTEKEN
Gemiddeld ziet Brandweer Westhoek jaarlijks zo’n 55 personen vertrekken wegens verschillende redenen: bereiken van pensioenleeftijd, medische redenen, familiale redenen, …  Met een gemiddelde jaarlijkse instroom van 38 brandweervrijwilligers is het verschil te groot en komen bepaalde brandweerposten binnen afzienbare tijd mogelijks in de problemen.  Brandweer Westhoek heeft dan ook de ambitie om een tandje bij te steken in het aantrekken van nieuwe kandidaten en lanceert daarom een grootschalige aanwervingscampagne. “Om klaar te zijn voor de uitdagingen van morgen, is het belangrijk dat we een zeer goede basis hebben.  Brandweervrijwilligers spelen dan ook een cruciale rol in de hulpverlening.” aldus Majoor Kristof Dorné, zonecommandant.  “Met deze campagne willen we maar liefst 100 extra brandweervrijwilligers aantrekken.” 
 
ÉÉN TEAM, ÉÉN FAMILIE

In samenwerking met Insilencio, een in aanwervingscampagnes gespecialiseerd communicatiebureau, werd het volledige rekruteringstraject onder de loep genomen.  Speciaal voor de aanwervingscampagne werd een nieuwe website ontwikkeld waarop kandidaat-brandweervrijwilligers alle info kunnen terugvinden.  De website werd opgefrist met leuke foto’s en kreeg een uitnodigende lay-out.  vrijwilliger.brandweerwesthoek.be geeft op een aangename, frisse wijze een inkijk op de brandweer en het vrijwilliger worden.

Mensen overtuigen om brandweervrijwilliger te worden, doe je het best door brandweervrijwilligers zelf aan het woord te laten.  Op de website staan dan ook enkele getuigenissen van brandweermannen en – vrouwen. Van 20 jaar in dienst tot nog maar net stagiair, maar één voor één authentieke getuigenissen waarin één centraal begrip steevast naar boven komt: “bij de brandweer kom je terecht in een hecht team, waar iedereen voor elkaar klaarstaat.  Het voelt als een familie…” Dit inzicht werd meteen de insteek van de campagne met als slogan ÉÉN TEAM, ÉÉN FAMILIE.

INFOSESSIES EN OEFENDAGEN

Centraal in de aanwervingscampagne staat het informeren van kandidaat – brandweervrijwilligers.  Brandweer Westhoek zet dan ook in op zoveel mogelijk informatiedeling en organiseert maar liefst 22 infosessies op 6, 13 en 20 april in de lokale brandweerpost.

De infosessies starten telkens om 19u30 en nemen de kandidaten mee in de wereld van de brandweer. Van hoe je kan solliciteren bij Brandweer Westhoek tot het leven als brandweervrijwilliger en zoveel meer. In Langemark-Poelkapelle gaat de infosessie door op dinsdag 20 april in de brandweerpost (Melkweg 2). Geïnteresseerden kunnen zich registreren voor deze infosessies op vrijwilliger.brandweerwesthoek.be

Naast de infosessies worden op twee locaties oefendagen georganiseerd om kandidaten de kans te bieden kennis te maken met de testen voor het behalen van het Federaal Geschiktheidsattest.  Begeleiders en ervaringsdeskundigen staan klaar om te helpen met handige tips en tricks. De FGA oefendagen gaan door op zaterdag 22 mei 2021 van 9u tot 12u15 in brandweerpost Ieper en Veurne.  Inschrijven kan eveneens op vrijwilliger.brandweerwesthoek.be

Gepubliceerd opvrijdag 12 mrt 2021 om 11:51