Corona - wat te doen met je tuinafval?

De overheid stelt strenge maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat heeft ook gevolgen voor het afval en de ophaling ervan. Het recyclagepark is gesloten tot en met 5 april.

Veel mensen weten niet goed wat ze moeten aanvangen met hun tuinafval. Opgehoopt grasmaaisel gaat immers rotten en kan stinken. We lijsten enkele tips voor jullie op!

Wat doe je met grasmaaisel?
  • Wist je dat je vaste planten en struiken heel blij zijn met grasmaaisel als muchmateriaal? Mulchen is het bedekt houden van de bodem met een laag organisch materiaal, in dit geval gebruiken we er ons grasmaaisel voor. De bodem bedekken is waar de natuur zelf naar streeft. Een kale bodem zal zonder ingrijpen volgroeien met ‘onkruiden’.
    Hoe ga je te werk? Leg de mulchlaag van grasmaaisel maximum 2 tot 3 cm dik en vul aan als het verteerd is. Als je de dikte van de graslaag beperkt, gaat de mulch niet gisten, verzuren of ruiken.
  • Heb je (nog) geen mulchmaaier, dan kan je gaan voor (geïmproviseerd) mulchmaaien. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je de opvangbak van je klassieke grasmaaier eraf halen en het gras de komende tijd in meerdere keren maaien. Eerst op de hoogste stand, de volgende dag een stand lager, enzovoort. Op voorwaarde dat het niet nat is, zal je zien dat het grasmaaisel de volgende dag al veel droger wordt en tussen de grassprietjes gaat verteren.
  • Heb je een thuiscomposteersysteem? Een composthoop, -vat of verschillende -bakken? Dan kan je het mee verwerken in je thuiscompost. Als je naast het maaisel voldoende ‘bruin materiaal’ toevoegt, kan je van dat maaisel prima compost maken. Hiervoor is het natuurlijk belangrijk het verschil tussen ‘groene en bruine’ materialen te respecteren. Het bruine materiaal zorgt voor de luchtigheid en een goede luchtdoorstroming in het composterend materiaal. Op dit moment is er gelukkig heel wat ‘bruin materiaal’ voorhanden. Daarvoor is de timing perfect. Het is immers de perfecte tijd om de borders een schoonmaakbeurt te geven. De dorre stengels die je in de winter liet staan, hebben ondertussen hun nut bewezen. Gebruik ze nu als bruin materiaal in compostbak of -vat. Een compostvat of -bak bestellen kan hier. De kost voor levering aan huis valt tijdelijk weg. 
  • Onze laatste tip, is er eentje die je alleen met mate kan toepassen. Kippen scharrelen graag rond in wat grasmaaisel. Je kan je kippen gerust een handvol maaisel geven, maar overdrijf zeker niet! Want het grasmaaisel kan al snel vast blijven zitten in hun krop en dan kunnen ze stikken. Opletten hiermee dus.
Wat doe je met snoeiafval?
  • Met het snoeisel van bomen, struiken en vaste planten kan je een takkenwal maken. De takkenwal vormt een natuurlijke scheiding in je tuin. Vogels, nuttige insecten of egels zullen er een ideale schuilplaats in vinden. Buigzame takken of twijgen van wilg, hazelnoot, tamme kastanje, es... zijn ideaal voor vlechtwerk.
  • Houtsnippers zijn het perfect geschikt als ‘bruin materiaal’ om met grasmaaisel te mengen in je composteersysteem. Beschik je niet zelf over een hakselaar, dan kan je snoeiafval ook manueel verkleinen.
Ophaling aan huis van tuinafval

Als het bovenvermelde voor jou geen optie is, is er ook nog de ophaling aan huis van tuinafval met rolcontainers. Elke inschrijving die we tijdens de uitzonderlijke sluiting van de recyclageparken ontvangen, geniet nu van een eenmalige korting van 15 euro (inclusief btw). MIROM Roeselare streeft er bovendien naar om de tuinafvalbak één werkdag nadat het ondertekende contract is binnengekomen al aan huis te leveren.
Opgelet: deze tijdelijke korting is enkel geldig voor niéuwe klanten en kan aangevraagd worden zolang de recyclageparken gesloten zijn.   

Heb je nog andere vragen over wat je met je tuinafval kan doen of heb je duiding nodig?
Mail dan naar info@mirom.be of bel 051/26.03.50

Meer info:
https://www.mirom.be/thuiscomposteren-en-minder-tuinafval
https://www.vlaco.be/
https://www.mirom.be/afval-ophaling/regelmatige-ophaling/tuinafvalbak-abonnement

Gepubliceerd opdinsdag 24 mrt. 2020 om 11:37