COVID en reizen?

 Bij vertrek

 • Bekijk op de website reopen.europa.eu of diplomatie.belgium.be welk reisadvies voor het land van jouw bestemming wordt gegeven op het moment van vertrek.  Je moet voldoen aan de voorwaarden van alle landen waar je (door)reist.

 • Zorg voor een COVID-certificaat, digitaal via de app covidsafe.be of de websites mijngezondheid.be of burgerprofiel.be of (ruim vooraf) per post via 078/78.78.50.

  Er zijn 3 types certificaten:
  - vaccinatiecertificaat: beschikbaar na de 1ste prik. Na de 2de prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt.  De meeste landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden, meestal na een wachtperiode (vanaf de dag van  volledige vaccinatie)
  - testcertificaat: beschikbaar van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat  Dit certificaat moet zeer recent voor vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt  De termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken
  - herstelcertificaat: beschikbaar voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test.  De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn

  Het COVID-certificaat is gratis.  Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat.  Voor wie nog niet de kans heeft gehad zich volledig te laten vaccineren voor hun reis, wordt de kostprijs van de test 2 keer terugbetaald tot een max. van €55 tijden juli, augustus en september.

  Als je een COVID-test nodig hebt, weet dan dat een PCR-test steeds wordt aanvaard 
  - Hou rekening met de geldigheidstermijn van de test, meestal mag deze max. 72 of 48 uur oud zijn. Denk eraan dat de analyse van de test ook tijd vraagt (reken op 24 uur). 
  - De code voor de test kan je vanaf 1 juli zelf aanmaken op mijngezondheid.be
  - Zorg dus dat je ruim vooraf een afspraak vast legt in het testcentrum, in het labo of bij je huisarts en dat je de code bij de hand hebt tijdens de test.  
  - Ga je op reis met je gezin, dan dien je voor elk gezinslid een afzonderlijke afspraak te maken. Uiteraard kun je die na elkaar inplannen.
  - Een afspraak maken in het testcentrum van het Jan Ypermanziekenhuis gaat het snelst en eenvoudigst via https://mynexuz.be/afspraken/maak-afspraak of via de Mynexuz-app (gratis te downloaden in de Google Play Store voor Android en in de Apple App Store voor iOS). De screeningspost in Ieper is elke dag (ook in het weekend en op feestdagen) open van 8.50 tot 18.10 uur.  Lees meer over het aanbod aan coronatests op www.coronajyz.be.

 • Denk er aan om het Passenger Locator Form in te vullen.

Bij terugkeer

 • Vul bij terugkeer steeds een Passenger Locator Form in.

 • Bij terugkeer uit groene en oranje zones: geen test en geen quarantaine vereist.

 • Bij terugkeer uit rode zones:
  - volledig gevaccineerde personen: geen test of quarantaine nodig
  - nog niet volledig gevaccineerd: vanaf 12 jaar wel een test nodig: indien negatief volgt geen quarantaine. indien positief is quarantaine verplicht en wordt  contacttracing opgestart.

 • Bij terugkeer uit zones met verhoogd risico (variants of concern):
  - inwoners van België: 10 dagen quarantaine en test op dag 1 en dag 7
  - niet-inwoners van België: inreisverbod
Gepubliceerd opwoensdag 23 jun 2021 om 11:22