De restafvalzak wordt duurder, maar dat hoeft je niks meer te kosten

Vanaf 1 januari 2020 verhoogde MIROM Roeselare de prijs naar 1,70 euro voor een grote restafvalzak en 0,85 euro voor een kleine. Door beter te sorteren en minder voedsel weg te gooien, kan iedereen echter besparen op afvalzakken, zo blijkt uit onderzoek. Nu nog zakken hamsteren heeft geen zin, vanaf 1 maart 2020 worden de oude zakken enkel nog opgehaald als ze voorzien zijn van een sticker.

De laatste prijsaanpassing dateert van bijna 6 jaar geleden, terwijl de inzamelkosten, de productiekosten van de afvalzakken en de milieuheffingen fors zijn toegenomen. Het principe van 'de vervuiler betaalt' moet ook aansporen om meer en beter te sorteren.

Op basis van een huisvuilzakanalyse die MIROM Roeselare in 2018 liet uitvoeren, is dat ook haalbaar voor elke burger. Door bewust aan te kopen, goed te bewaren en te koken met restjes, kan je als burger grondig besparen, maar er zit ook nog grote winst in het beter sorteren van pmd, textiel en papier & karton. Meer tips over hoe je dat kan doen, vind je op www.mirom.be/minderafval.

Voor de PMD-zakken komt er een nieuwe opdruk en is er ook een kleine prijsaanpassing (0,15 euro i.p.v. 0,125 euro), maar de oude PMD-zakken blijven gewoon geldig.

De nieuwe restafvalzakken zijn te koop vanaf 1 januari 2020 in de verkooppunten in de regio van MIROM Roeselare. Tot 1 maart 2020 kan je nog gebruik maken van de huidige afvalzakken. Daarna ben je verplicht om die oude afvalzakken te voorzien van een sticker, anders worden ze niet opgehaald. Oude zakken met stickers mag je nog gebruiken tot eind 2021. Voor de grote afvalzak gebruik je de volledige sticker, voor de kleine afvalzak halveer je de sticker.

De stickers zijn te koop bij MIROM Roeselare en in het gemeentehuis. Op www.mirom.be vind je een overzicht. Koop de stickers tijdig om wachtrijen te vermijden.

Opgelet: voor inwoners van Menen, Wevelgem en Wervik zijn de zakken vanaf 1 januari 2020 anders qua prijs en kleur. De zakken van MIROM Roeselare zijn daar dan niet langer geldig en andersom. 

  Zak Rol Sticker huidige zak
 Grote zak 1,70 euro 17,00 euro voor 10 0,40 euro
 Kleine zak 0,85 euro  8,50 euro voor 10 0,20 euro
 PMD-zak 0,15 euro 3,00 euro voor 20 /
Gepubliceerd opwoensdag 22 jan. 2020 om 15:23