Feniks 2020

Onder de vlag ‘Feniks’ bundelen alle gemeenten en musea van de Westhoek hun krachten om in 2020 een uitzonderlijke verhaal over de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog te vertellen.

Ook Langemark-Poelkapelle zal hier aan deelnemen en biedt het volgende aan : 

Tentoonstelling: 'Het Wilde Westen'.  Na de Eerste Wereldoorlog vierde ontucht en criminaliteit in de desolate omgeving die de Ieperboog was, hoog tij.  De moedigen die de haast onmogelijke taak op zich namen om hun huis, straat en dorp te heropbouwen namen het heft in eigen handen om zichzelf te beschermen. Na enige tijd werd het politiesysteem hersteld.  Hoe dit allemaal in zijn werk ging kun je bekijken in deze tentoonstelling die doorgaat in de Kerk van Poelkapelle vanaf 25 mei tot 9 oktober. Dagelijks te bezoeken tussen 10u - 17u. 

Klankwandeling : In Poelkapelle kun je vanaf 10 juni een 8.5 km lange klankwandeling ontdekken. Langs het tijdelijke wandeltraject kom je bij een 9 tal luisterzuilen die je bijzonder getuigenissen laten horen over de wederopbouw. Routekaart te verkrijgen bij de Dienst voor Toerisme, kerk Poelkapelle of toeristisch infopunt 'Oud gemeentehuis'. 

Fietstocht : Niet alleen een dorpskern moest heropgebouwd worden, ook de landbouw moest hersteld worden. Het diepgronden en de oprichting van DOVO vormen een paar onderwerpen van de 36 km fietstocht tussen Langemark-Poelkapelle en Houthulst. De route is uitgerust met infoborden die je meer duiding geven rond de moeizame maar vastberaden wederopbouw van de streek. Te ontdekken vanaf 19 juni. 

Wil je nog meer ontdekken van Feniks 2020, check dan zeker de website.