Fotowandeling 'Iedereen is van de Wereld & de Wereld is van Iedereen'

  • di11 augustus 202014:00totwo31 maart 202110:00

Deze wandeling start aan de BOOT in Merkem (Houthulst) óf aan Eetkaffee Steenstraete (Langemark-Poelkapelle), dat is halverwege de route. Je wandelt op de oever van het Ieperleekanaal, vijf kilometer in de ene richting, vijf kilometer in de andere. Een folder met de wandelroute kan je downloaden via https://photolovers.nl/iwwi/ óf afhalen bij beide startpunten.

Tijdens de wandeling vind je op 16 punten een plaatje met een QR-code. Als je deze code scant met je mobiele telefoon, kom je terecht op een pagina die een beeldverhaal laat zien van gebruiken en tradities in Azië en Afrika.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit traject niemandsland of zo je wil, niemandswater. De ene oever was in handen van de Duitsers, de andere van de Britten/Fransen/Belgen. Alleen het water tussen beide legers in was van niemand, niemandswater dus. Bordjes en herinneringsbomen geven dat aan. Steenstraete werd berucht als de plek waar voor het eerst in de geschiedenis gifgas als massavernietigingswapen werd ingezet. Het is hoe dan ook een beladen plek, waarbij nu nog eens de complexe ervaring van de coronacrisis komt.

Voor dit project sloegen vzw de BOOT en Photolovers (Ronnie Dankelman en Diana Putters) uit Nederland de handen in elkaar. Het indrukwekkende werk van Ronnie Dankelman werd meermaals bekroond met internationale prijzen.

Voor de titel van ons project speelden we leentjebuur bij The Lau van The Scene.

De fotowandeling is veilig, boeiend en helemaal gratis.

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland, i.s.m. Eetkaffee Steenstraete, Westtoer en de gemeenten Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Houthulst en Ieper. Initiatiefnemers zijn vzw de BOOT (B) & Photolovers (NL).

Locatie

De Boot
Ieperleedijkstraat 1a , 8650 Merkem