Mis niets, neem de fiets

Met de pakkende slogan “Mis niets, neem de fiets” wil deze campagne aantonen dat fietsers meer beleven. Even stoppen bij de lokale handelaar, een kort recreatief tochtje of je woon-werk-school-verplaatsingen? Met de fiets beleef je meer dan je denkt!

Als onderdeel van de campagne werd de Sint-Juliaanstraat omgetoverd tot een ‘Fiets-Appreciatie-Straat’. De kinderen, ouders en leerkrachten van de vrije basisschool Sint-Juliaan toonden alvast het goede voorbeeld en fietsten op woensdag 26 juni 2024 feestelijk de campagne (en de zomer) in. Met Pédal Fénoménale toont VBS Sint-Juliaan en het lokaal bestuur hoe belangrijk al wie de fiets neemt, is voor onze samenleving. Door al fietsend door het leven te gaan – of dat nu iedere dag is, eens een weekend of enkel door onze ‘Fiets-Appreciatie-Straat’, inspireren we iedereen om de auto te laten staan. Fietsen zorgt immers voor meer sociaal contact, minder vervuiling en een gezondere levensstijl.

Pédal Fénoménale is nog maar het begin. In de loop van 2024 lanceren de 15 deelnemende West-Vlaamse gemeentes, samen met WVI, de West-Vlaamse Intercommunale, nog heel wat bijkomende acties rond duurzaam verplaatsen. Deze actie kadert binnen het klimaatpact. In plaats van inwoners met een verbiedende vinger te wijzen, willen we met positieve acties het gedrag bijsturen, het zogenaamde nudging. Iedereen die voor duurzaam vervoer kiest wordt figuurlijk, én op het einde van de campagne ook letterlijk, in de bloemetjes gezet.

Gepubliceerd opmaandag 1 jul 2024 om 13:11