Laat het zoemen met bloemen

Op 15 maart zet de Provincie West-Vlaanderen de bestelknoppen van ‘Laat het zoemen met bloemen’ voor de laatste keer open.  

Via 'Laat het zoemen met bloemen' kan iedereen één zakje bloemenzaad bestellen/ophalen voor een mini zaaiprojectje in eigen tuin! De editie van 2023 wordt de laatste keer!  

Bijen verdienen dezer dagen extra zorg. Eén van hun problemen – naast helaas nog wel wat andere – is een verminderd aanbod van nectar en stuifmeel. Met ‘Laat het zoemen met bloemen’ willen we aan iedere tuinier duidelijk maken dat hij/zij kan helpen.  Want vele planten in de tuin (bomen, struiken, vaste planten, …) kunnen een mooie bijdrage leveren aan het kostje van bijen.  Bloei is het sleutelwoord, maar niet iedere bloem lokt een bij! Goed toegankelijke bloemen én een stevige nectarproductie zijn dé succesfactoren om bijen te plezieren.   

Wat steekt er in de zaadzakjes?

Met de bloemenzaadjes van ‘Laat het zoemen’ leg je een zogenaamde bloemenakker aan. Alle soorten erin zijn éénjarigen. Ze kiemen, groeien, bloeien en sterven in één groeiseizoen. Zaaien doe je op een zonnige plek en op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond (uitstrooien in het gras heeft totaal géén zin!). Om onkruiden te onderdrukken kan je vóór het zaaien de methode van ‘het valse zaaibed’ toepassen. Je legt je grond zaaiklaar, maar laat de onkruiden gedurende enkele weken de vrije loop. Daarna verwijder je de opgekomen kiemplanten met een minimum aan bodemverstoring. Vele onkruidzaden zijn op die manier geliquideerd!

Hoe bestellen? 

Bestel vanaf 15 maart 2023 je zakje bloemenzaad online via www.west-vlaanderen.be/bijen of haal een zakje in de provinciale bezoekerscentra (Bulskampveld, de Palingbeek, De Gavers, De Blankaart, Duinpanne en het Zwin Natuurpark).

Zolang de voorraad strekt!

Gepubliceerd opwoensdag 1 mrt 2023 om 16:58