Projectvereniging CO7 voorziet verschillende nutskasten in de Zuidelijke Westhoek van een historisch jasje. In de zeven gemeenten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband worden grijze voetpadkasten opgesmukt met een oude foto uit de regionale erfgoedbank 'Westhoek verbeeldt'.
Vanaf september zal op maar liefst 35 grijze nutskasten in de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke voortaan een foto uit 'Westhoek verbeeldt' prijken.
Het idee voor de bekleding van de nutskasten kwam van Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker van het In Flanders Fields Museum in Ieper, die in de straten van het Zweedse Helsingborg nutskasten met oude beelden zag. Het plan belandde bij CO7 , de intergemeentelijke cultuur- en erfgoedwerking in de Zuidelijke Westhoek, die ermee aan de slag ging. Alle gemeenten van de regio waren meteen enthousiast om grijze straatkasten te verfraaien met een historische foto uit 'Westhoek verbeeldt'.
"Er werd al langer gezocht naar een manier om de regionale beeldbank meer zichtbaarheid te geven in het straatbeeld", vertelt Laurent Hoornaert, voorzitter van CO7. "Het is ook een eerbetoon aan de honderden vrijwilligers die al jarenlang achter de schermen helpen deze erfgoedbank op te bouwen. Hun harde werk wordt nu ook buiten de digitale invloedsfeer zichtbaar voor het brede publiek. Dankzij hen kunnen we dit project realiseren."
Voor de keuze van de locaties en de bijhorende beelden deed CO7 beroep op de vrijwilligers en lokale coördinatoren van 'Westhoek verbeeldt'. Samen gingen ze op zoek naar beelden die een band hadden met de locatie van de nutskast. Elke lokale kern kon eigen klemtonen leggen. In Langemark-Poelkapelle bijvoorbeeld werd volop gekozen voor volkse taferelen die verbonden zijn aan de verschillende dorpen in de gemeente. In Poperinge mochten inwoners mee beslissen welke kasten bekleed zouden worden in het centrum van de stad. Een QR-code op de kasten maakt het mogelijk om extra informatie over de beelden op te zoeken in de beeldbank.
De regionale erfgoedbank 'Westhoek verbeeldt' werd in 2004 opgestart als 'Heuvelland verbeeldt'. In net geen 20 jaar breidde de werking van de erfgoedbank uit over 16 gemeenten in de Westhoek en telt de beeldcollectie meer dan 90.000 foto's van het dagelijkse leven in de Westhoek van toen. De werking van 'Westhoek verbeeldt' wordt gedragen door honderden vrijwilligers die achter de schermen heel veel werk verrichten. Met de verfraaiing van de kasten krijgt de erfgoedbank meer zichtbaarheid in de straten van de Zuidelijke Westhoek.
In Langemark-Poelkapelle vind je op deze locaties een historische nutskast:
- Bikschotestraat (nabij Sint-Andreaskerk), Bikschote
- Hoek Klerkenstraat met Kerkstraat, Madonna
- Klerkenstraat (straatkant parking OC Den Tap en Bibliotheek), Langemark
- Rond punt Langemarkstraat met Brugseweg (naast apotheek), Poelkapelle
- Sint-Juliaanstraat (naast Sint-Juliaankerk), Sint-Juliaan
Meer informatie:
www.instagram.com/co7cultuuroverleg
CO7 (CultuurOverleg Zeven) is sinds 2005 het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen de zeven gemeenten in de Zuidelijke Westhoek (Ieper, Heuvelland, Mesen, Langemark - Poelkapelle, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke).