Oproep vrijwillige voorzitters en bijzitters voor de verkiezingen

Op zondag 9 juni 2024 zijn er Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. 

Ben jij meerderjarig en stemgerechtigd en geïnteresseerd om in een stem- of telbureau te helpen als bijzitter of voorzitter? 

Gemotiveerde vrijwilligers kunnen zich nu al aanmelden om op de verkiezingsdag een taak te vervullen in een stem- of telbureau. 

Taken

  • Bijzitters in een stembureau (van 7 tot ca. 14.30 uur) nemen de identiteitskaarten aan, controleren lijsten en stempelen oproepingsbrieven af. 
  • Bijzitters in een telbureau (namiddag vanaf 14.30 uur) staan in voor het correct verwerken van de geldige en ongeldige stembiljetten.
  • Voorzitters nemen daarnaast ook een coördinerende rol op en zorgen ervoor dat alles op een gestructureerde en correcte manier verloopt. Voorzitters krijgen kort voor de verkiezing een opleiding.  

De voor- en bijzitters krijgen een vergoeding.  

Voorwaarden

  • Je bent inwoner van Langemark-Poelkapelle, minstens 18 jaar, stemgerechtigd en geen kandidaat.
  • Je bent beschikbaar op de verkiezingsdag. 

Registratie

Als je aan deze voorwaarden voldoet en je vrijwilliger bent, stuur dan bij voorkeur voor eind februari een mailtje naar de dienst burgerzaken om je kandidaat te stellen. Laat hierin ook weten of je in een stem- of telbureau wil helpen. Na onderzoek kan je dan mogelijk aangeduid worden als voorzitter of als bijzitter. Je kandidatuur is welkom.

Gepubliceerd opdinsdag 23 jan 2024 om 15:49