Vaccinatie Covid-19

SNEL WEER SAMEN!
#LaatJeVaccineren

Iedereen kan zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus.  Het vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone Westhoek in Ieper zorgt ervoor dat je veilig, snel en dichtbij jouw prik kan krijgen.
Heb je vragen? Ben je bezorgd?  
Dat is normaal. We geven je de belangrijkste en correcte info zodat jij geen stress hoeft te hebben over jouw vaccinatie.
Surf naar www.ieper.be/vaccinatiecentrum voor de meest up-to-date info.
Mail naar vaccinatiecentrum@ieper.be met jouw vraag. 
Liever telefonisch geholpen worden? Bel naar 0800 30 704 
Algemene info over het coronavirus en de geldende maatregelen: www.info-coronavirus.be
Een antwoord op de meest gestelde vragen over vaccinatie: www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-covid-19-vraag-en-antwoord
 

 

Waarom is het belangrijk dat ook jij je laat vaccineren?  

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en kan levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig. Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. 

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd. Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.

Voor je (kwetsbare) geliefden

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Voor onze zorgverleners

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Alles wat je moet weten over het vaccin

Het vaccin is snel ontwikkeld. Is het wel veilig?  

Alle vaccins werden uitgebreid onderzocht en zijn heel veilig. Er zijn in de studies zelfs meer vrijwilligers ingeënt dan in andere vaccinonderzoeken. Alle COVID-19-vaccins moeten aan dezelfde strenge eisen voldoen als alle andere vaccins.  

Er is – zoals bij elk vaccin – kans op bijwerkingen.  De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats waar je de prik kreeg. Algemene klachten (zoals koorts of spierpijn) duren 1 tot 2 dagen en kan je verhelpen met een pijnstiller. 

Wat doet het vaccin met mijn lichaam? 

Het vaccin traint jouw immuunsysteem met een ongevaarlijke variant van het virus. Zo leert je lichaam het coronavirus herkennen zonder dat je de ziekte echt doormaakt.   
Je kan zelf niet kiezen welk vaccin je zal krijgen. De verdeling hangt af van de technische kenmerken van het vaccinatiecentrum en van de beschikbare vaccins op dat moment. 

Het vaccinatiecentrum in Ieper - Leopold III-laan 18 – 8900 Ieper 

Waar krijg ik mijn prik met het coronavaccin? 
In de Eerstelijnszone Westhoek worden 2 vaccinatiecentra opgericht.  Afhankelijk van je woonplaats wordt je vaccinatiecentrum bepaald.  Als inwoner van Langemark-Poelkapelle kan je terecht in het vaccinatiecentrum van Ieper, dat ingericht wordt in Sporthal 2 in de Leopold III-laan.

Hoe bereik ik het vaccinatiecentrum in Ieper? 
Adres: Leopold III-laan 18, 8900 Ieper

Te voet of met de fiets:
Voor wie een korte afstand moet afleggen om naar het vaccinatiecentrum te komen is je te voet of met de fiets verplaatsen een slimme keuze.  Er worden extra fietsenstallingen geplaatst aan Sporthal 2.

Met het openbaar vervoer:
Lijn 20 Diksmuide – Merkem – Ieper
Lijn 40 Torhout – Kortemark – Staden – Langemark – Ieper
Lijn 95 Roeselare – Westrozebeke – Langemark – Sint-Jan – Ieper

Afstappen : Ieper Markt of Ieper Station

Wie met het openbaar vervoer komt, kan gebruik maken van de centrumbus. Het vaccinatiecentrum Ieper wordt mee opgenomen in de lus. Zo zal er elke 15 minuten een bus rijden die verbinding maakt met de Grote Markt en het station, waar aansluiting met andere buslijnen kan worden gevonden.  Een ticket voor de centrumbus kost € 0,50.  Met je Lijn-ticket voor Ieper Centrum, is de centrumbus inbegrepen.

Plan je reis: www.delijn.be/routeplanner

Met de wagen:

De huidige randparking Leopold III-laan wordt uitgebreid met 95 parkeerplaatsen die tijdelijk ingericht wordt langs de Leopold III-laan, tussen de Picanollaan en de paaltjes ter hoogte van de Fenix. De Leopold III-laan tussen de Picanollaan en rondpunt ter hoogte van de voetgangersbrug wordt dan éénrichtingsverkeer met als rijrichting Menenpoort.

Circulatieplan vaccinatiecentrum Ieper

Wat als je zelf niet tot aan het vaccinatiecentrum geraakt? 

Het lokaal bestuur organiseert aangepast vervoer voor wie er écht niet zelf geraakt.  Ga altijd eerst in je omgeving bij familie, vrienden, thuiszorg na of er iemand je kan helpen.  Bekijk ook zeker of je met het openbaar vervoer tot aan het vaccinatiecentrum kan geraken (www.delijn.be/routeplanner).  Heb je geen oplossing?  Neem dan contact op met het gratis nummer 0800 30 704 of mail naar vaccinatiecentrum@ieper.be. Kan je onmogelijk je huis verlaten? Uitzonderlijk kan je jouw vaccinatie thuis krijgen.  Contacteer hiervoor je huisarts. Thuisvaccinatie kan alleen als het niet anders kan.

Is het vaccinatiecentrum vlot toegankelijk? 

Het vaccinatiecentrum is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.   Er is bovendien een aparte parking voor wie minder mobiel is (mét parkeerkaart voor personen met een handicap) en er is een aparte parking voor aangepast busvervoer.  Kom zo veel mogelijk alleen, maar als het echt niet anders kan, mag je een begeleider meenemen.  Alleen wie een afspraak heeft, kan de prik krijgen.

 

Hoe word je uitgenodigd voor de vaccinatie? 

Ben jij bijna aan de beurt voor de vaccinatie tegen COVID-19? Dan krijg je ongeveer 2 weken op voorhand een persoonlijke uitnodiging. 
Je ontvangt thuis een brief: bekijk een voorbeeld van de brief . De brief is beschikbaar in meer dan 30 talen.  Kent de Vlaamse overheid jouw andere contactgegevens? Dan krijg je ook via sms en/of e-mail een uitnodiging.
 • Je kan de voorgestelde datum bevestigen, wijzigen of de uitnodiging weigeren.
 • Zonder uitnodiging kan je geen afspraak maken!

Filmpje ‘Je afspraak voor coronavaccinatie bevestigen’

 
 
Breng je uitnodiging telkens mee naar het vaccinatiecentrum
Op de dag van je vaccinatie moet je jouw uitnodiging én jouw identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee, of toon de sms of e-mail met jouw persoonlijke code aan de onthaalbediende in het vaccinatiecentrum. Want dat is meteen jouw e-ticket. Ook naar de afspraak voor je tweede vaccinatie breng je de uitnodiging mee.
Controleer steeds de afzenders bij e-mails of sms
Heb je een mail of sms gekregen met een uitnodiging voor een vaccin en vertrouw je het niet? 
Let er altijd op dat: 
 • de e-mail afkomstig is van noreply@doclr.be;
 • de sms komt van het nummer 8811
 • op de e-mail de contactgegevens van het vaccinatiecentrum in Ieper staan;
 • er nooit om betaling gevraagd wordt, want de vaccinatie en de vaccins zijn gratis;
 • je geen persoonlijke gegevens moet doorgeven zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers. 
Wacht eventueel enkele dagen af tot je de brief ook op papier in jouw brievenbus ontvangt.
 

Hoe verloopt jouw vaccinatie?

VC Ieper plan

Stap 1: je ontvangt een uitnodiging. 

Via een brief, mail of sms nodigt de Vlaamse overheid je uit om je gratis te laten vaccineren. 
In de brief staat: 

 • in welk vaccinatiecentrum jij je kan laten vaccineren
 • wanneer jij je kan laten vaccineren (datum en uur van je afspraak zowel voor de eerste als de tweede prik). 

Stap 2: leg je afspraak vast!

Je moet je afspraak bevestigen, verplaatsen naar een ander moment of weigeren. Dit kan door de instructies op de brief te volgen. Dit is heel belangrijk, zodat jouw vaccin op het juiste moment wordt klaargelegd.
Hulp nodig?  Je kan bellen naar 0800 30 704. 

Stap 3: meld je op de dag en het uur van je afspraak aan in het vaccinatiecentrum. 

1. Ingang

 • Breng deze documenten mee en hou ze klaar bij aankomst: je identiteitskaart en de bevestiging van je afspraak
 • Kom liefst niet te vroeg.  Hoe minder wachtende mensen, hoe veiliger.  Ben je toch te vroeg? Er is een coronaveilige wachtruimte.
 • Ga naar de ingang van het vaccinatiecentrum.  Volg de aangegeven route (vloerstickers, schermen, borden) en luister naar de instructies van de medewerkers.  Is het wat drukker?  Hou altijd 1,5 meter afstand.
 • Een onthaalmedewerker checkt of je alle gevraagde documenten bij je hebt.  Deze persoon controleert ook jouw temperatuur.  Heb je koorts?  Dan mag je niet binnen.

2. Onthaal

 • Meld je aan bij een van de loketten
 • Er zijn 6 vaccinatielijnen. Een medewerker geeft aan welke lijn jij moet volgen.
 • Er zijn twee ruimtes per vaccinatielijn.  Je mag binnen gaan aan de kant waar het licht op groen staat.

3. Medische screening

 • Eerst zal een medewerker je enkele vragen stellen over jouw medische voorgeschiedenis, gekende allergieën, ...
 • Je krijgt hier uitleg over het jouw toegediende vaccin en de mogelijke bijwerkingen

4. Vaccinatie

 • je bent klaar voor de prik!  Een verpleegkundige geeft je een prik in de bovenarm

5. Observatiezone

 • Hier wacht je verplicht 15 minuten. Zijn er klachten na de prik? Dan is medisch personeel snel ter plaatse.

Stap 4 : je tweede prik

Binnen enkele weken kom je nog eens naar het vaccinatiecentrum voor een tweede prik.  Je doorloopt dezelfde stappen voor he tweede bezoek.

Wat na mijn vaccinatie?

Het blijft belangrijk om de coronamaatregelen te volgen. 
Pas als er genoeg mensen gevaccineerd zijn, kunnen we snel weer samen komen.

 • Was je handen.
 • Hou afstand.
 • Gebruik een mondmasker.
 • Denk aan kwetsbare mensen.
 • Doe je activiteiten liefst buiten.
 • Beperk je nauwe contacten.

Oproep vrijwilligers

Meer dan 1.500 mensen boden zich vrijwillig aan om de vaccinatiecentra in onze Eerstelijnszone draaiend te houden.  Dankzij hun hulp word je veilig gevaccineerd.  Wil je ook je steentje bijdragen?  Dan kan je je nog steeds aanmelden als vrijwilliger!

Heb je een (para)medische achtergrond? Ervaring in de logistiek? Ben je een administratieve duizendpoot? Heb je een kloppend hart voor je medemens? Of denk je over andere vaardigheden te beschikken die het verschil kunnen maken in de organisatie en de uitvoering van het grote vaccinatiegebeuren?

Laat dan je expertise, hart, geweten én goesting spreken en meld je hier aan als vrijwilliger via www.ieper.be/vrijwilliger-vaccinatiecentrum.  Zo word je geregistreerd in de databank voor hulp in het vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone Westhoek.

Veel gestelde vragen!

www.laatjevaccineren.be/veelgestelde-vragen