Op 13 oktober 2024 kozen we wie zetelt in de provincieraad en gemeenteraad.
Waar vind ik de resultaten?
Op de website Vlaanderenkiest.be vind je de uitslagen van de verkiezingen van de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober 2024. Je vindt daar de volgorde van de verkozenen en de opvolgers terug.
Wanneer de stemmen zijn geteld, worden de zetels verdeeld op basis van het stemcijfer van de lijsten. De aanstelling van de verkozenen en hun opvolgers is afhankelijk van de verhouding tussen het aantal kandidaten op de lijst en het aantal toegekende zetels.
Meer info over de zetelverdeling
Wat is het initiatiefrecht?
Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen de verkozenen voor de gemeenteraad in afnemende volgorde van lijstgrootte een initiatiefrecht toegekend. Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met het meeste naamstemmen van de grootste lijst. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als de stemmenkampioen van de grootste lijst er niet in slaagt om een meerderheid te vormen, dan gaat het initiatiefrecht over naar de stemmenkampioen van de 2e grootste lijst en zo verder.
Het initiatiefrecht eindigt:
- als de houder van het initiatiefrecht een meerderheid heeft gevormd door de indiening van een gezamenlijke akte van voordracht voor de schepenen
- als elke houder van het initiatiefrecht dit recht heeft uitgeput
- uiterlijk op de 3e dag voor de installatievergadering van de gemeenteraad.
Het initiatiefrecht kan overgaan naar de stemmenkampioen van de volgende lijst in afnemende volgorde van lijstgrootte als:
- de houder van het recht binnen de voorziene termijn van 14 dagen geen gezamenlijke akte van voordracht voor schepenen heeft ingediend
- de houder van het initiatiefrecht via een verklaring van afstand aangeeft dat hij afziet van zijn recht.
De volgorde van de lijsten die aan bod komen voor de uitoefening van het initiatiefrecht vind je hier:
2024-10-14 Toekenning van het initiatiefrecht — vaststelling van de volgorde.pdf1 Mb(pdf)
Op 14/10/2024 werd het initiatiefrecht toegekend aan dhr Lieven Vanbelleghem van lijst Respect. Hij beschikt over het initiatiefrecht tot en met 28/10/2024.
Wie wordt burgemeester?
Om de betrokkenheid en het stemgewicht van de kiezer te vergroten in de keuze van de burgemeester, voorziet de nieuwe regeling erin dat de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester wordt. Deze verkozene zal op de installatievergadering de eed afleggen als aangewezen-burgemeester. De gemeenteraad stelt hierna de Vlaamse Regering in kennis van de eedaflegging, waarna het benoemingsproces wordt opgestart.
Wat is de installatievergadering?
Na de lokale en provinciale verkiezingen is duidelijk welke kandidaten verkozen zijn als raadslid. De installatie van de nieuwe bestuursorganen van de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn gebeurt tijdens de installatievergadering.
In Langemark-Poelkapelle wordt de installatievergadering georganiseerd op maandag 2 december 2024, onder voorbehoud van bezwaar tegen de verkiezingsuitslag. De agenda van deze vergadering is vanaf 22 november te vinden op de raadpleegomgeving. De installatievergadering zelf is live te volgen op http://livestream.langemark-poelkapelle.be.
Op de installatievergadering worden de raadsleden geïnstalleerd, de voorzitter van de raad verkozen en de uitvoerende mandatarissen verkozen of aangeduid.
- De raadsleden die verkozen zijn voor de gemeenteraad zijn automatisch ook verkozen als raadslid voor de raad voor maatschappelijk welzijn.
- Verkozenen die de eed afleggen als lid van het college van burgemeester en schepenen zijn automatisch ook lid van het Vast Bureau.
- De verkozene die voorgedragen wordt als voorzitter van de gemeenteraad is automatisch ook voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn
Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD)
Elk openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn beschikt over een bijzonder comité van de sociale dienst (BCSD). Het bijzonder comité is, naast het vast bureau, het tweede uitvoerend orgaan van het OCMW. Het Bijzonder Comité is onder meer bevoegd voor de individuele dossiers inzake maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie.
Hoeveel leden elke lijst heeft in het Bijzonder Comité wordt bepaald door de verhouding van het aantal zetels waarover elke lijst beschikt in de raad voor maatschappelijk welzijn. De voorgedragen leden leggen hun eed af tijdens de installatievergadering.
In Langemark-Poelkapelle telt het Bijzonder Comité 6 leden en een voorzitter. De berekening van het aantal zetels per lijst vind je binnenkort hier.