Heraanleg rotonde Guynemer

Vanaf 7 augustus starten de werken voor de heraanleg van rotonde Guynemer. Het einde van de werken is voorzien tegen 11 november 2023. Door deze heraanleg worden fietsers uit de voorrangsregeling gehaald. Ook de ontsluiting naar het Guynemerplein vanuit de Wallemolenstraat wordt veiliger aangelegd. Deze werken kaderen binnen het MIA-project (Mobiliteit Innovatief Aanpakken).

Voor de uitvoering van deze werken zal de rotonde volledig afgesloten worden. Dit geeft als voordeel dat er veiliger
gewerkt kan worden en dat de werken ook structureel beter afgewerkt worden. Het circulatieplan is zo opgebouwd dat het verkeer zo dicht mogelijk tot tegen de rotonde kan blijven rijden (met uitzondering van het zwaar verkeer).

Er wordt een omleidingsroute voorzien rond Poelkapelle. Deze omleiding is overal éénrichtingsverkeer, uitgezonderd
op de Brugseweg tussen de Poorterstraat en de Bruggestraat. Voor fietsers is er een aparte omleiding. In functie van een vlotte doorgang van de lijnbus op hun omleidingsweg, wordt in de Kwellestraat tussen de Nieuwplaats en de Brugseweg een tijdelijk parkeerverbod ingesteld aan weerszijden van de rijbaan.

rotonde guynemer omleiding

Het zwaar verkeer wordt op afstand omgeleid (met uitzondering voor plaatselijke bediening). We roepen op om de werfsignalisatie, afsluitingen, verkeersregels en omleidingen te respecteren. We weten dat bij dergelijke drastische wijzigingen van de verkeerssituatie altijd enkele dagen tijd nodig is om bestuurders aan de nieuwe situatie te laten wennen.
GPS-systemen zijn ook niet altijd even snel geüpdatet, bestuurders zijn verrast en kennen de weg niet. Matig je
snelheid, wees alert voor anderen en in het bijzonder de zwakke weggebruikers. Vermijd het gebruik van sluipwegen,
deze wegen zijn niet voorzien op veel doorgaand verkeer. Je zal hier zeker geen tijdswinst uithalen.

werken guynemer omleidingsplan zwaar verkeer

De Lijn past zijn dienstverlening aan

Lijn 95 richting Roeselare

De bus zal via de Schreiboomstraat, Houthulstseweg, Wulverstraat en Poorterstraat rijden. De haltes in de Langemarkstraat (Halfweghuis en Langemarkstraat) en aan de kerk Poelkapelle worden niet bediend. Er worden tijdelijke haltes voorzien ter hoogte van Treurniet, Wulverstraat en Poorterstraat. 

Lijn 95 richting Ieper

De bus zal via de Nieuwplaats en Kwellestraat door Poelkapelle rijden, om vervolgens via de Brugseweg, Oude Bosweg en Poelkapellestraat Langemark te bereiken. De halte in de Langemarkstraat en aan de kerk Poelkapelle worden niet bediend. Er wordt een tijdelijke halte voorzien ter hoogte van de Nieuwplaats.

Lijn 95 Transvaal - Ieper

De bus zal via de Wulverstraat en Poorterstraat Poelkapelle bereiken, om daar via de Nieuwplaats, Kwellestraat en Brugseweg richting Ieper te vertrekken. De haltes in de Langemarkstraat, het centrum van Poelkapelle, Zonnebekestraat en het centrum van Langemark worden niet bediend. Er worden tijdelijke haltes voorzien in de Poorterstraat en op de Nieuwplaats.

Lijn 40 Ieper – Torhout

De bus zal vanuit Langemark rechtstreeks via de Klerkenstraat naar Madonna rijden en omgekeerd. Poelkapelle wordt dus niet bediend. De haltes op de Poelkapellestraat, Langemarkstraat en Houthulstseweg worden dus geschrapt. Er wordt een tijdelijke halte voorzien ter hoogte van de Stadensteenweg.

UPDATE werken

15/09

 • De werken aan de rotonde gaan goed vooruit. Een eerste betonlaag werd reeds gegoten en is nu aan het uitdrogen.
  Ondertussen is de aannemer bezig met het plaatsen van boordstenen en funderingen van de fietspaden.
 • We blijven opmerken dat vele weggebruikers de voorziene omleiding niet respecteren. Daarom zal de politie nog strengere controles uitvoeren.
 • Woon je in het centrum van Poelkapelle?  Dan moet je ook steeds de kortste weg nemen om tot op de voorziene omleidingsweg te komen. Om dit beter mogelijk te maken wordt de verboden doorgang uitgezonderd plaatselijk verkeer in de Kwellestraat (tussen Nieuwplaats en Wallemolenstraat) weggenomen.
 • De technische dienst zal op meerdere plaatsen langsheen de omleidingsweg putten en bermen wat herstellen en/of opvullen.

25/08

 • De afbraakwerken zijn achter de rug.
 • De aannemer start volgende week met het plaatsen van nieuwe waterontvangers.
 • Daarna worden de funderingen voor watergreppels en nieuwe boordstenen aangelegd.
 • De Watergroep start dinsdag 29/08 met het overkoppelen op de nieuwe leidingen. Woensdag 30/08 zijn de werken van De Watergroep afgerond.
 • De handelszaken in Poelkapelle blijven bereikbaar tijdens de werken.

22/08

 • Het is voor de huisvuilwagen niet mogelijk om het afval op te halen in volgende straten:
  • Guynemerplein (rotonde tot aan Dorpssteeg)
  • Tuinwijk nrs. 1-7
 • Bewoners kunnen hun afval kwijt aan een tijdelijk ophaalpunt. Het ophaalpunt is afgebakend door naders, je herkent het punt ook aan het bijhorend bord voor ophaalpunten. 
 • Het ophaalpunt staat aan het kruispunt Brugseweg - Nieuwplaats
 • Afval dat niet in één van de ophaalpunten wordt geplaatst, wordt niet opgehaald door Mirom en kan beboet worden met een GAS-boete.

18/08

 • De werken van de Watergroep zijn zo goed als klaar.
 • Maandag 21/08 start de aannemer met het opbreken van het asfalt aan de rotonde.
 • Daarna worden de boordstenen en voetpaden opgebroken.
 • De handelszaken aan de rotonde blijven, net zoals alle handelszaken centrum Poelkapelle, bereikbaar.

16/08

Van  vrijdag 18/08/2023 t.e.m. dinsdag 22/08/2023 vindt de jaarlijkse kermis plaats in Madonna. Gezien de werken aan rotonde Guynemer in Poelkapelle, wordt zwaar verkeer op dit ogenblik omgeleid via Madonna. In de periode van de kermis (16/08 tot 23/08) is deze omleiding niet mogelijk en is de route aangepast naar Bikschote, om via de N369, Jonkershove en Houthulst terug de gewone omleiding te volgen.

09/08

Tijdens de werken in Poelkapelle zijn alle handelszaken bereikbaar. Via banners langs de omleidingsroute kan je makkelijk zien wie in de zone 'plaatselijk verkeer' ligt (= rechtdoor rijden) en wie je via de omleiding kan bereiken. Koop lokaal, ook tijdens de werkzaamheden!

Ook het Recyclagepark en OC De Poelkring blijven tijdens de werken bereikbaar.

08/08

Tijdens de werken aan de rotonde is deze morgen een waterleiding geraakt met een waterstoring tot gevolg. Dit zorgde voor geen of beperkt kraanwater in (delen van de) Brugseweg, Houthulstseweg en omliggende straten. 

Minder hinder en communicatie

 • Op 14 juni organiseerde het lokaal bestuur een infosessie over de werken.

Kijk hier naar de opname van de presentatie.

Kijk hier naar de presentatie: Presentatie werken rotonde Guynemer1,5 Mb(pdf)

Gerelateerde items