Word molenaar of molengids!

Leren werken met water en wind

Het molenaarsambacht vereist heel wat stielkennis. Molenaars moeten een wel eens schuddende en krakende molen in uiteenlopende weersomstandigheden veilig kunnen bedienen en zelf wat kleine onderhoudswerken kunnen verrichten. Ze moeten vertrouwd zijn met de geschiedenis en de folklore van molens en molenaars, gerst, tarwe en spelt van elkaar kunnen onderscheiden, voldoende kennis hebben over molenstenen, houtsoorten en hygiëne, en een boeiende rondleiding in hun molen kunnen geven.  Mannen en vrouwen krijgen een opleiding gespreid over minstens 10 zaterdagen. In de voormiddag krijg je theorie, meestal in de vorm van een powerpointpresentatie. ’s Namiddags bezoeken we een paar molens en komen praktische aspecten aan bod. De lesgevers zijn gedreven en de sfeer is bijzonder gemoedelijk.

Meester-molenaar of molengids

Je wordt meester-molenaar als je slaagt voor een theoretisch examen, binnen een periode van twee jaar minstens 100 uur molenstage volgt bij een meester-molenaar en met succes het praktijkexamen aflegt. Na de opleiding beheers je oude ambachtstechnieken, voel je het ritme van wind en water en ben je in staat een molen zelfstandig te bedienen. 

We hebben ook molengidsen nodig. Als je slaagt voor het theoretische gedeelte en je bovendien bekwaamt in het rondleiden van groepen (kinderen en volwassenen) krijg je het diploma van molengids. Je kan dan bezoekers uitleg geven over de werking van de molen en over de ooit zo belangrijke maatschappelijke positie van molen en molenaar. Op monumentendagen en molendagen mag je een molen openstellen voor het publiek of een malende molenaar bijstaan. Bij het begin van de cursus moet je wel minstens 16 jaar oud zijn.

Molenaarscursus 2024-2025

De 10 lessen theorie starten op 13 april 2024 en lopen tot november 2024.  Ze vinden plaats op zaterdagen zowat om de twee weken en we blijven zoveel mogelijk uit de buurt van vakantieperiodes en feestdagen.  Een lesdag begint om 9 uur en eindigt rond 16 uur. De molenaarscursus is een organisatie van het Molenforum Vlaanderen vzw, een overlegovergaan voor in Vlaanderen werkzame molenverenigingen en -musea.  Het Molenforum Vlaanderen is lid van Herita vzw (www.herita.be).

LOCATIES
De tien theoretische lessen worden gegeven in de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De molenbezoeken worden gespreid over zowat heel Vlaanderen. Carpooling kan worden georganiseerd. De praktijkstage mag je volgen op werkende molens in jouw buurt, dus ook in de Beeuwsaertmolen van Bikschote.

KOSTPRIJS
Als je wil deelnemen aan de opleiding van meester-molenaar of molengids schrijf je 250 euro over op de onderstaande rekening met vermelding “meester-molenaar” of “molengids”.  Wie jonger is dan 25 betaalt slechts 220 euro.
IBAN: BE07 7330 5271 3466 - BIC: KREDBEBB van Molenforum Vlaanderen vzw

INSCHRIJVEN
kan enkel via deze link: http://www.molenforumvlaanderen.be/?page_id=28

Dit bedrag omvat de cursusteksten, de digitale informatie, twee jaarabonnementen op molentijdschriften, de molenbezoeken, een verzekering tot eind 2026 en voor kandidaat meester-molenaars een stageboek. Bovendien worden tussendoor enkele zeer interessante workshops georganiseerd, bijvoorbeeld touwen splitsen, molenstenen scherpen, werken met educatief materiaal, molenzeilen maken...  Als je hebt ingeschreven voor molengids en tijdens de theoretische opleiding voelt dat je toch meester-molenaar wil worden (er bestaat nog geen remedie tegen de molenmicrobe), dan kan dat zonder enig probleem.  Alle modaliteiten en het volledige programma (datums en locaties) krijg je ruim op tijd toegestuurd. Mocht je na betaling en vóór de start van de cursus vaststellen dat je toch niet kan deelnemen, dan krijg je het betaalde bedrag terug. In het voorjaar van 2024 organiseren we nog een kennismakingsdag.

Meer info

Meer info over de fascinerende molenwereld vind je op deze websites: www.molenforumvlaanderen.bewww.vlaamsemolens.com, www.molenechos.org en in deze boeiende musea:

Je mag natuurlijk ook al even binnenstappen in een (malende) molen. Je weet dan meteen waaraan je begint.

Wil je meer info over de molenaarscursus en excursies naar molens?
Die krijg je met plezier via:
Alain Goublomme:(0476) 35 29 29 of alain.goublomme@telenet.be
Molenforum Vlaanderen: info@molenforumvlaanderen.be
Mola: 0032 (0)9 342 42 40 of mola@oost-vlaanderen.

Gepubliceerd opmaandag 22 jan 2024 om 08:59