Aankoop van voederbakje of voederhuisje

Vogels hebben een lichaamstemperatuur van zo’n 40 graden. Het kost ze veel energie om tijdens de winter hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daardoor raken hun vetreserves sneller uitgeput. Kleine vogels, zoals winterkoninkjes, verliezen gedurende een koude nacht wel 10% van hun lichaamsgewicht.
In periodes van grote kou, ijsvorming of hevige sneeuwval wordt een groot deel van het voedsel onbereikbaar. Veel vogels raken daardoor in acuut gevaar. Bovendien zijn de winterdagen kort. Er is dus weinig tijd om het voedsel bijeen te zoeken. De huidige landbouwmethodes laten ook weinig kruimels over voor de vogels.

Voorwaarden

Zelfs in ons kleine landje hangt het ogenblik om met voederen te beginnen af van plaatselijke omstandigheden. Als algemene regel geldt dat je kan beginnen voederen vanaf november. Je stopt met voederen wanneer het ('s nachts) niet meer vriest. Meestal is dit tegen eind maart. Het is wenselijk het voederen geleidelijk af te bouwen. Zo leren de oudervogels weer op zoek te gaan naar aangepast voedsel voor henzelf en hun jongen.

Kostprijs

Het voederhuisje wordt te koop aangeboden aan 12 euro per stuk.

Het voerderbakje kost 6,5 euro.

Gerelateerde items