Burgerbudget: De selectie

In een eerste editie van ‘Het Burgerbudget’ zijn 6 projecten geselecteerd voor uitvoering: de hondenlosloopweide, een mini-speelbos in VBS Langemark, Picknickbanken aan Jeugdhuis De Flodder, het BMX-cyclo-cross-mountainbiketerrein, de spectaculaire kerstverlichting op de kerk van Poelkapelle en uitbreiding van het weerstation in Langemark. Het voorstel ‘Bank zoekt plek’ kreeg geen gunstige evaluatie, maar zal toch een plek krijgen op de hondenlosloopweide. De uitvoerders krijgen nu 2 jaar de tijd om het project te realiseren.  

De selectie

burgerbudget 2023 hondenlosloopweide
"Meer en meer inwoners hebben geen grote tuin, en zijn op zoek naar een losloopweide voor hun hond. We stellen voor om een weide aan te leggen bij het woonzorgcentrum: een veilige plaats voor zowel mens als dier. De losloopweide is op die manier niet enkel een plaats van ontmoeting tussen hondenbaasjes, maar ook tussen bewoners van het woonzorgcentrum en dorpsbewoners."

Project: Hondenlosloopweide

Uitvoerder: Schier Gilke (werkgroep)

Toegekend budget: € 4.996,04

Ook 'Bank zoekt plek' krijgt hier een plaats.

burgerbudget 2023 spectaculaire kerstverlichting
"Met het burgerbudget willen we een sterke projector aankopen om in de winterperiode afbeeldingen te projecteren op de kerk van Poelkapelle. We zetten Langemark – Poelkapelle op de kaart als mooist verlichte gemeente in de streek. De noodzakelijke afbeeldingen of accessoires zullen we zelf aankopen."

Project: Spectaculaire kerstverlichting - projectie op de kerk van Poelkapelle

Uitvoerder: Kerstmarktcomité Poelkapelle

Toegekend budget: € 4.839,00
burgerbudget 2023 VBS Langemark mini-speelbos
"VBS Langemark beschikt over een ruime tuin met een stukje verwilderd bos dat momenteel niet gebruikt wordt. De ouderraad wil dit stukje bos samen de school omtoveren tot een mini-speelbos van 200 m², waar de schoolkinderen zich kunnen uitleven. De kinderen komen in contact met de natuur in een veilige omgeving, een meerwaarde in het bijzonder voor kinderen die opgroeien zonder tuin."

Project: Mini-speelbos VBS Langemark

Uitvoerder: Ouderraad VBS Langemark

Toegekend budget: € 2.600,00
burgerbudget 2023 De Flodder
"De huidige picknickbanken aan JH De Flodder worden regelmatig gebruikt door jongeren, maar zijn dringend toe aan vernieuwing. Een investering in verplaatsbare, stevige picknickbanken zou een meerwaarde zijn voor De Flodder, en voor de jongeren die naar het sportcentrum komen. Banken van gerecycleerde kunststof genieten de voorkeur."

Project: Picknickbanken JH De Flodder

Uitvoerder: JH De Flodder

Toegekend budget: € 1.700,00
burgerbudget 2023 weerstation
"Weerstation Langemark wil uitbreiden met de aankoop van 2 meteostations en een mini drone. Met deze investeringen kan de klimaatopwarming in kaart worden gebracht, en worden zowel inwoners als bestuur ondersteund op vlak van weersverwachting, stormwaarschuwingen, zout strooien, … De gemeente kan dankzij mooie luchtfoto’s en de Facebookpagina met groot bereik op de kaart worden gezet. Ik sta ook open voor scholen om op bezoek te komen naar het weerstation, of toelichting te geven in de klassen."

Project: Uitbreiding weerstation Langemark

Uitvoerder: Michiel Bonte

Toegekend budget: € 1.500,00
Burgerbudget 2023 BMX

“We willen de bestaande omloop ter hoogte van het bufferbekken uitbreiden tot een lengte van ongeveer 1000 meter, die afbakenen met houten piketten en afspannen met nylonkoorden. Daarbovenop willen we een trappenpartij aanleggen en een balkenhindernis. Kortom, we maken van het huidige, basic terrein een volwaardig terrein waar BMX-ers, veldrijders, mountainbikers kunnen crossen.”

Project: BMX - cyclo - cross - mountainbike terrein

Uitvoerder: Koninklijke Wielerclub 'De Verenigde Sportvrienden-Hoger Op' Langemark

Toegekend budget: 4.300,00