Dierenasiel Roeselare

Langemark-Poelkapelle heeft een overeenkomst afgesloten met het dierenasiel Roeselare in de Oude Stadenstraat 4 te Roeselare. 

Regelgeving

Identificatie honden en katten
De identificatie van je hond of kat gebeurt via een chip zo groot als een rijstkorrel. De dierenarts brengt de chip in aan de linkerkant van de hals van het dier. Met een chiplezer kan het chipnummer worden afgelezen. Het bestaat uit 15 cijfers en staat vermeld in het paspoort van de hond. Sommige oudere honden hebben geen chipnummer, maar zijn geïdentificeerd met een tatoeage. Als de tatoeage moeilijk te lezen is, dan kan je best het dier bijkomend laten chippen.

Registratie honden
Alle honden zijn geregistreerd in een databank. Je kan zelf nagaan of de registratie van jouw hond in orde is. Voer het chipnummer of de letters en cijfers van de tatoeage in het zoekveld van DogID in. Het is belangrijk dat je hond correct geregistreerd is. Als hij correct geïdentificeerd en geregistreerd is en hij loopt verloren, dan kunnen jouw gegevens snel teruggevonden worden. Daarom moet je ook elke adresverandering doorgeven.

Verhuisd? Pas de gegevens van je hond aan!
Als je verhuist, dan moet je dit zo snel mogelijk (binnen de 8 dagen) melden aan de databank zodat de gegevens van je hond worden aangepast. Je stuurt het kaartje "Aanvraag voor adresverandering van verantwoordelijke of adresverandering- Aangifte van overlijden", dat je bij de papieren van de hond vindt, terug met het nieuwe adres. Je ontvangt een nieuwe kaart binnen de 14 dagen.

Nieuwe eigenaar? Pas de gegevens van je hond aan
Als je net een hond gekocht of geadopteerd hebt, dan is het belangrijk dat je nagaat of: de hond correct op jouw naam en adres staat geregistreerd.
Het chipnummer van de hond overeenkomt met het nummer in het paspoort. 

Een correcte registratie verloopt als volgt:
De verkoper of het asiel moet de overdracht melden aan DogID.
Twee tot drie weken na de verkoop of adoptie ontvang je een definitief identificatie- en registratiecertificaat onder de vorm van een zelfklevend etiket. Dit etiket moet je in het paspoort van de hond kleven. Door het chipnummer in te voeren kan je vervolgens in de databank controleren of alles correct geregistreerd is. Om na te gaan of het chipnummer overeenstemt met het paspoort, vraag je aan je dierenarts om het de chiplezer het nummer te controleren. Het is mogelijk dat de chip na een tijdje niet meer gemakkelijk te vinden is. Je laat de dierenarts dan best een nieuwe chip inbrengen.