Digitale sleutels - veilig aanmelden bij onlinediensten

Je gebruikt digitale sleutels (CSAM) om je online te identificeren. 

Welke digitale sleutels bestaan er?

 1. Elektronische identiteitskaart (eID) of elektronische verblijfskaart: Aanmelden met je eID of elektronische verblijfskaart is de veiligste manier. Download steeds de recentste eID Middleware (v5.0.17 of later) om je (nieuwe) eID te gebruiken! Download ook de recentste versie van de eID Viewer (v5.0.15 of later) als je zelf je kaart wenst uit te lezen.
   
 2. Itsme: Aanmelden met een gratis app op je smartphone.
   
 3. Digitale sleutel met beveiligingscode (mobiele app, sms of e-mail) en gebruikersnaam + wachtwoord
  Geen eID of verblijfskaart, kaartlezer of Itsme? Dan kan je een andere digitale sleutel aanvragen. Je identificeert je dan met een mobiele app, een sms of een e-mail.

!! Het is niet meer mogelijk om een nieuwe token te activeren. De burgers die al beschikken over een token kunnen deze tot nader bericht blijven gebruiken, maar ook hen raden we aan over te schakelen naar andere beschikbare digitale sleutels.

Als beste alternatief voor het token wordt voorgesteld dat de burger de digitale sleutel ‘beveiligingscode via email’ activeert. Deze sleutel is gebruiksvriendelijk, veilig en snel. 

Net zoals de andere digitale sleutels (mobiele app, sms) dient je deze wel eerst te activeren. De procedure hiervoor lees je verder op deze pagina. Eens geactiveerd, is het eenvoudig om je hiermee aan te melden. Om zich aan te melden op een onlinedienst van de overheid via de digitale sleutel ‘beveiligingscode via email’, geeft de burger eerst zijn gebruikersnaam en wachtwoord in. Hij ontvangt daarna in zijn persoonlijke mailbox een unieke en eenmalige beveiligingscode. Door deze code in te geven, krijgt hij toegang tot de onlinedienst die hij wenst te gebruiken.

Meer info over digitale sleutels en praktische info over de activatie en het gebruik van de digitale sleutel ‘beveiligingscode via email’ vindt u hier.

Procedure

Hoe aanmaken?

Je hebt verschillende mogelijkheden om je digitale sleutels aan te maken.

1. Je download de app Itsme op jouw smartphone, tablet of computer. 

2. Je maakt jouw digitale sleutels zelf aan op de website van de federale overheid

Je bent in het bezit van een geldige elektronische identiteitskaart of (eID) of elektronische vreemdelingenkaart (eVK)?

 • Maak zelf jouw digitale sleutels aan via deze link.
 • Je hebt jouw eID /eVK, jouw pincode en een kaartlezer nodig.
 • Je kan jouw digitale sleutels onmiddellijk aanmaken.

Je bent niet meer in het bezit van je pin- en pukcode? Je kan deze hier opnieuw aanvragen.

3. Je kiest voor een activatiecode

 • Je maakt een afspraak met de dienst Burgerzaken en gaat er persoonlijk langs met een kopie van jouw eID of eVK of vervangdocument. Je zal ook je emailadres gevraagd worden.
 • In de dienst Burgerzaken ontvang je jouw activatiecode. Met de code kan je de sleutel aanmaken.
 • Je ontvangt van CSAM een mail met een activatielink.
 • Je klikt op de link in de mail van CSAM en vult de activatiecode in. Je kan nu een digitale sleutel naar keuze aanmaken. Aan de hand van de snelstartkaart bij de downloads hieronder kan je eenvoudig de digitale sleutel 'beveiligingscode via e-mail’ aanmaken.

Meer info