Digitale sleutels - veilig aanmelden bij onlinediensten

Aanmelden met je eID is de standaard manier van aanmelden bij de overheid en garandeert het hoogste beveiligingsniveau. Voor situaties waarin je je niet kunt aanmelden met je eID of het niet nodig is, kunnen andere digitale sleutels gebruikt worden.

Met de digitale sleutels kan je je altijd online identificeren, ook via je smartphone of tablet of wanneer je tijdelijk niet beschikt over je elektronische identiteitskaart of je bent je pincode kwijt. 

Er bestaan verschillende soorten digitale sleutels: een elektronische identiteitskaart, een gebruikersnaam gecombineerd met een mobiele app of SMS of een token. Meer informatie lees je hier.

 

Procedure

Hoe aanmaken?

Je hebt verschillende mogelijkheden om je digitale sleutels aan te maken.

  • Zelf op de website van de federale overheid
    Je bent in het bezit van een geldige Belgische identiteitskaart (eID of eVK)? Maak zelf je digitale sleutels aan via deze link. Je hebt je elektronische identiteitskaart, pincode en een kaartlezer nodig. Je kan je digitale sleutels onmiddellijk aanmaken. Je bent niet meer in het bezit van je pin- en pukcode? Je kan deze hier opnieuw aanvragen.
  • Met behulp van een activatiecode. Maak een afspraak en ga langs in de dienst Burgerzaken om een activatiecode af te halen. Let op: je moet een persoonlijk mailadres hebben. Je moet steeds persoonlijk naar het loket komen. Breng een geldige eID of eVK of internationaal identiteitsbewijs* mee.

* Volgende documenten gelden als Identiteitsbewijs:

  • geldige reispas
  • geldig bewijs aangifte van verlies/diefstal/vernietiging voor een identiteitskaart of voor een reispas (voorzien van een foto)
  • vervangdocumenten voor een vervallen kaart of verkrijging van de Belgische nationaliteit (voorzien van een foto)
  • geldige identiteitskaart (enkel voor EU/EER-onderdanen + Zwitserse onderdanen)

Hoe verloopt de aanmaak van de digitale sleutel met de activatiecode?

Meer info

Je kan ook (via de bank) de Itsme app laten activeren. itsme® is een gratis app die ervoor zorgt dat je met 1 zelfgekozen code veilig kunt inloggen, registreren, tekenen en betalen bij allerlei online toepassingen.  Itsme is een initiatief van Belgian Mobile ID, in samenwerking met 4 Belgische grootbanken en de Belgische netwerkoperatoren.