Geboorteaangifte

Een geboorteaangifte is de registratie van de geboorte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de geboorteplaats van uw kind. Dit moet bij elke geboorte gebeuren, ten laatste 15 dagen na de bevalling.

Procedure

De aangifte gebeurt door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen. De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven:

  • als hij of zij gehuwd is met de moeder
  • als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft. Als de vader of meemoeder het kind nog niet heeft erkend, dan kan dit nog tijdens de aangifte. In dat geval moeten de moeder en de vader of meemoeder samen aanwezig zijn.

Na de dag van de bevalling heb je 15 kalenderdagen om de geboorte aan te geven. Als de vijftiende dag na de bevalling een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag is dan heb je nog tijd tot de eerstvolgende werkdag.

Je geeft jouw kind aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het ook mogelijk om de geboorteaangifte van jouw kind in de kraamkliniek te doen.

Bij de aangifte ontvang je een aantal geboortebewijzen. Verlies deze documenten niet want je kan hiermee:

  • de kinderbijslag aanvragen
  • jouw kind als persoon ten laste laten inschrijven bij uw ziekenfonds.

Wat meebrengen

Voor de aangifte neem je volgende documenten mee:

  • jouw identiteitskaart
  • het medisch geboorteattest
  • jouw trouwboekje als je gehuwd bent met de moeder 

Kostprijs

Het aangeven van een geboorte is gratis.

Meer info

Brieven aan Jonge Ouders

'Brieven aan Jonge Ouders' is een tijdschrift van de Gezinsbond boordevol herkenbare verhalen, nuttige tips rond opvoeding en boeiende weetjes over baby's. De boekjes volgen jouw kindje op de voet: van een wolk van een baby tot een koddige kleuter. Of het nu je eerste kindje is, of je tweede, derde, vierde... of je hebt er eentje geadopteerd: iedere ouder kan de gratis reeks aanvragen.

Aanvragen

  • Ben je pas papa of mama geworden? Of ken je mensen die de gratis reeks 'Brieven aan Jonge Ouders' nog niet ontvangen? Om de volledige reeks aan te vragen kan je hier je gegevens doorgeven. De online versie kan je alvast hier downloaden.
  • Ben je zwanger? Dan kan je hier het verwachtingsnummer aanvragen of je kiest voor de online versie.

Contactgegevens van de plaatselijke Gezinsbondswerking kan je hier opzoeken.