Gedenkplaten

In de gemeente Langemark-Poelkapelle heb jet tal van gedenkplaten die herinneren aan slachtoffers van beide oorlogen : 

Gedenkplaat Franse 87e Division d'Infanterie Territoriale - Kasteelstraat 1 

Deze gedenkplaat werd opgericht ter nagedachtenis van de 87ste Franse Territoriale Divisie (die hoofdzakelijk bestond uit oudere reservesoldaten, Pépères genaamd). Zij waren samen met de 45ste Algerijnse Divisie, ook wel 'Les Joyeux' genaamd, slachtoffer van de eerste chloorgasaanval op grote schaal op 22 april 1915.

Gedenkplaat 16e en 36e Ierse Divisie - Hazeweidestraat 

Van 18 tot 20 augustus 1917 strijden de 16e Iers-Katholieke en het 36e Ulster protestantse divisie zij aan zij tijdens de Derde slag om Ieper. Net zoals een paar maanden geleden in Wijtschate bij de mijnenslag. Hun strijd wordt een tegenslag en verdwijnt in de plooien van de geschiedenis.  Deze gedenkplaat herdenkt aan de gebeurtenissen én Father Doyle, een bijzonder aalmoezenier die tijdens deze slag het leven liet.  

Gedenkplaat Royal Naval Division- Varlet Farm - Wallemolenstraat 43

Ter nagedachtenis aan de meer dan 2000 doden van de Royal Naval Divisie die tijdens de laatste dagen van de Derde Slag om Ieper het leven lieten. 

Gedenksteen 2e Chasseurs d'Afrique - Beekstraat 

Dit monument herinnert aan Emilien Girault en André Etienne Malliavin, respectievelijk Brigadier en Adjudant bij het '2e Regiment Chasseurs d'Afrique', op deze plaats omgekomen op 9 oktober 1917. Malliavin werd meteen opgegeven als 'disparu'. Girault werd opgegeven als 'mort par éclats d'obus' en begraven op St. Charles de Potyze in Ieper. De 'Chasseurs d'Afrique' maakten deel uit van de Franse cavalerie. 

Gedenksteen Hugot - Hugotstraat 

Monument en klein bosje geschonken door de Parijse familie Hugot aan het gemeentebestuur ter herinnering aan hun zoon die in de omgeving sneuvelde.

Naamsteen Eindoffensief Steenbeek - Boezingestraat ter hoogte huisnummer 89

Op 28 september 1918 ging het eindoffensief van start. Belgische divisies lagen aan de vooravond van het eindoffensief klaar ter hoogte van de Steenbeek 

Gedenkplaat Hedd Wyn - Boezingestraat 158 

Ellis Humphrey Evans werd geboren in 1887 in een grotendeels Welsh-talig dorp in Noord-Wales. Vanaf 1906 nam hij deel aan de traditionele poëziewedstrijden. In 1910 kreeg hij het pseudoniem 'Hedd Wyn' ('Lichtende Vrede'). Op 31 juli 1917 veroverde het 15de bataljon 'Royal Welsh Fusiliers' de Pilkem Ridge en rukte vervolgens op naar 'Iron Cross' ('Hagebos'). Private Evans werd geraakt en overleed op 30-jarige leeftijd, waarschijnlijk in een eerste hulppost nabij 'Iron Cross'. Hij werd begraven op Artillery Wood Cemetery te Boezinge. Hedd Wyn won postuum de nationale poëziewedstrijd, kreeg de 'Zetel' als prijs en werd een nationale legende. Iedere eerste maandag van de maand wordt bij de gedenkplaat een Last Post gehouden om 19 u.

Gedenkplaat Edward Donald Bellew - kruispunt van de Zonnebekestraat en Brugseweg 

Een bronzen gedenkplaat herdenkt Luitenant Edward Donald Bellew van het 7de Canadese Infanteriebataljon. Bellew was in deze omgeving aanwezig toen in de vroege morgen van 24 april 1915 voor de tweede keer chloorgas gelost werd vanuit de Duitse loopgraven hier enkele honderden meter vandaan

Gedenkteken Private Dancox - kruispunt Galgestraat en Vrijbosroute

Gedenkteken opgericht voor Victoria Cross winnaar Dancox op 9 oktober 1917.Soldaat Frederick George Dancox, een 37 jarige landarbeider uit de stad Worcester, was erin geslaagd om ongemerkt tot achter de vijandige bunker te geraken. Mede door het verrassingseffect en onder dreiging van een granaat, dwong hij een garnizoen van 40 Duitse soldaten tot opgave. Anderhalve maand later, op 30 november, sneuvelt hij te Cambrai. 

Gedenkteken Jozef Lister - Schreiboomstraat 

Het eerste Battalion Lancashire Fusiliers trok ten strijde maar ondervond zware tegenstand vanuit een serie bunkers ten zuiden en noorden van Olga House. Terwijl de bevelhebber bezig was met een risico-analyse, besloot Sergant Joseph Lister er alleen op uit te gaan en vernietigde een machinegeweerpost, gestationeerd in een bomkrater voor de bunker. Nadat hij de schutters had uitgeschakeld, riep hij naar de andere Duitsers om zich over te geven. Een honderdtal Duitse soldaten gaven zich over. Nu kon het Battaljon verder trekken en zijn eerste doel bereiken.

Gedenksteen Private Stephen Henshaw - Zonnebekestraat 

Deze steen herinnert aan Private Stephen Henshaw van het 'Oxford and Bucks Light Infantry'. Hij stierf op 30-jarige leeftijd op 23 augustus 1917.Hij ligt begraven op Dozinghem Military Cemetery in Perk III Rij H Graf 7. Henshaw raakte op 16 augustus 1917 gewond tijdens de slag van Langemark. Zes dagen lag hij op het veld achter het gedenkteken tot hij op 22 augustus eindelijk overgebracht kon worden naar 'Casualty Clearing Station 61, Dozinghem' bij Proven. Daar overleed hij de volgende dag aan zijn verwondingen.

Gedenkteken Ivor Gurney - Hazeweidestraat 13 

Gedenksteen opgericht voor de dichter en componist Ivor Gurney die ter hoogte van deze Hill 35 in september 1917 slachtoffer werd van een Duitse gasaanval. De oorlog stopte hier voor hem. Hij overleed op 26 december 1937 in het City of London psychiatrisch ziekenhuis. 

Gedenkplaat Thomas Witham - Vrijbosroute 

Private Thomas Whitham onderscheidde zich, nabij Captain's Farm. (Groenestraat). Een Duits machinegeweer in een betonnen stelling beschoot het oprukkende bataljon in de flank. Private Whitham, op eigen initiatief, sloop van obusput naar obusput te midden van de artilleriebeschietingen, maakte zich op z'n eentje meester van het machinegeweer, en nam daarbij een Duits officier en twee soldaten gevangen.

Gedenkplaat 48th Higlanders of Canada - Brugseweg en O.L.Vrouwstraat