Horatius Bonar

Oorlogspoëzie

 

Wie zich nog meer wil verdiepen in de gedichtenwereld van de Eerste Wereldoorlog willen we graag nog een paar tips meegeven:

De Troost van Schoonheid – De literaire Salient – Ieper 1914-1918 van Piet en Wim Chielens vormde de basis voor deze poëziewandeling. Het boek kwam voor het eerst uit in 1996. De broers Chielens voerden via hun aangrenzende tuinen een brieven - correspondentie over de gedichtenwereld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sedertdien is heel wat poëzie uit de Eerste Wereldoorlog aan de oppervlakte gekomen. Het was dan ook politicoloog Koen Koch die aandrong om een herwerkte versie uit te brengen in 2014.

Terug te vinden in de Bibliotheek van Langemark-Poelkapelle 

We werden honderd jaar ouder – Chris Spriet (illustraties Wim Opbrouck) werd op 5 oktober 2013 voorgesteld in de kerk van Langemark. Meer dan 130 gedichten krijgen in het boek een plek. De anderstalige gedichten worden voorzien van een vertaling van de hand van Chris Spriet.

Terug te vinden in de Bibliotheek van Langemark-Poelkapelle

Een herder, Oorlogsdichter – Hedd Wyn – Lieven Dehandschutter. In 2016 vatte een Welshe uitgeverij het idee op om een selectie van Hedd Wyns gedichten opnieuw uit te geven met vertalingen in het Engels, Frans en het Nederlands. Lieven Dehandschutter, Burgemeester van Sint-Niklaas en mede- bezieler achter het Welsh National Memorial Park, werd aangesproken voor de Nederlandse vertaling. Een dertigtal gedichten werden naar het Nederlands omgezet.

 

W.B. Yeats omschreef poëzie als ‘words for music perhaps’ (woorden met muziek)  En dat is waar ‘Vredesconcerten Passendale’ en het ‘In Flanders Fields museum’ ook voor gezorgd hebben. Er werden concerten (en bijhorende CD) gecreëerd met Francis Ledwidge (Songs of Peace, 1998), Jean Giono (Le Grand Troupeau, 1999), Ivor Gurney (Had I a Song, 2000) en Siegfried Sassoon (Grijsland, 2001) als centrale figuur.

Een van de nummers die op de vredesconcerten werd gebracht, is dit gedicht, gebracht door Coope, Boyes and Simpson.  Only remembered 

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2021 wordt "A Symphony of Trees" van componist Piet Swerts in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper opgevoerd als slotakkoord van het Feniks project over de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. De Koninklijke Harmonie Ypriana is als exponent van de maatschappelijke heropbouw een treffende uitvoerder van dit magistrale werk, samen met een groot koor en solisten.

A Symphony of Trees werd gecomponeerd door Piet Swerts als hommage aan de stad Ieper en dichter componist Ivor Gurney.