KLAPZ! vertelavonden

De zomer van KLAPZ! 2021

Er was eens… zo begint menig goed verhaal. Zo begon ook KLAPZ! 13 jaar geleden: als een sprookje met als hoofdrolspelers, verrassend genoeg, twee gemeenten: Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke. Zij droomden van gezellige zomeravonden waarop mensen samenkwamen om te luisteren naar mooie verhalen gebracht door goede vertellers. Zo geschiedde en KLAPZ! werd een vaste waarde in het zomeraanbod van beide gemeenten.  Wij duimen dat het coronagewijs mag en dan staat KLAPZ! weer garant voor een zomer vol verhalen, al dan niet begeleid door een streepje muziek.

JULI

Donderdag 1 juli 2021 om 20.00 uur VOLZET

Locatie: ten huize van Mieke Staessen en Piet Deklerck, Vuilewaasstraat 100, 8980 Beselare

Wim Chielens (verteller) – Trui Chielens (zang) – Schrijf hier in

Wim & Trui Chielens, vader en dochter, beiden kind van de Westhoek. Wim Chielens vertelt en leest verhalen die hij zelf schreef of bewerkte. Trui zingt er, onder muzikale begeleiding van Wim, toepasselijke liederen bij.

Wim Chielens schreef recent de roman “De Droefheid zal blijven duren” en maakte de verhalende podcast (of luisterspel) De Lonelyfoon over de eenzaamheid tijdens de coronalockdowns. Ook voor andere podcasts die hij maakt schrijft hij zelf verhalen. Voor KLAPZ! maakt hij een keuze uit oude en gloednieuwe vertellingen, verteld of voorgelezen, met de liederen van Trui als wonderlijke illustraties.

Donderdag 8 juli 2021 om 20.00 uur VOLZET

Locatie: ten huize van Karlien Hauspie en Stefaan Goudezeune, Sint-Janstraat 15, 8920 Bikschote.

“Gewoon genieten” door Katelijne Billet (verteller) - Katrien Bos (contrabas en viool) – Schrijf hier in

Katrien en Katelijne voeren je mee naar het nu waarin alles mogelijk is en niks moet, tenzij genieten van de klanken van de muziek en de stem. De verhalen zijn nu eens ernstig dan weer grappig. Katrien brengt eigen composities op contrabas en viool. En wie weet gaan de twee Katten misschien zelfs improviseren met woorden, muziek én publiek.

Donderdag 15 juli 2021, 20.00 uur VOLZET

Locatie: ten huize van Aleidis Durnez, Menenstraat 116, 8980 Geluveld

“Markante meiden” door Veerle Ernalsteen (verteller) – Schrijf hier in

Ze zijn vrouw en kenmerkend, kras, karakteristiek, zonderling en uitzonderlijk, opvallend of net stil onderscheidend. Dat hebben al deze vrouwen gemeen: het zijn uitblinkertjes, zij het in moed of net in afwezigheid. Godinnen van weleer, sprookjesfiguren, XYZ, kunstenaressen, gifmengsters en trunten. Ter ere van die andere aparte vrouw, Léonie, een hele avond oude en hedendaagse verhalen over in het oog lopende vrouwen. Dus, beste vrouwen in het publiek, trek jullie feestjurk aan en doe die knalrode lippenstift op. We heffen het glas op buitengewoon zijn én vrouw. En de mannen? Die mogen natuurlijk ook meedoen!

Deze vertelavond kadert in de herdenkingsactiviteiten voor Léonie de Keingiaert de Gheluvelt, die precies 100 jaar geleden één van de eerste vrouwelijke burgemeesters van ons land werd. In samenwerking met Comité Léonie.

Donderdag 22 juli 2021, 20.00 uur VOLZET

Locatie: ten huize van Karin Vandenabeele en Bernard en Bouckaert, Nieuwstraat 27, 8980 Beselare

“Een avondje uit aan de zee” door Margot Vermeulen (NL) (verteller, zang, gitaar) – Schrijf hier in

Margot Vermeulen trekt in Nederland rond onder de naam “Verhalenderwijs”. Vanavond neemt Margot ons mee naar de zee. Een frisse duik of een avontuur aan het strand. Ze laat je meedrijven op golvende woorden. Sluit gerust de ogen en luister naar het brullen van de branding, naar het krijsen van meeuwen, laat je verwarmen door de ondergaande zon.

Margot zorgt er, verhalenderwijs, voor dat verhalen via de lurven, de kladden en de maag naar het hart gaan. En daar begint alles: vreugde, verdriet, woede, angst, afschuw, verbazing en liefde! Het maakt niet uit. Ze brengt verhalen, afgewisseld met liedjes, waarbij de gitaar haar beste maatje is.

Donderdag 29 juli 2021, 20.00 uur VOLZET

Locatie: ten huize van Hanne Demeulenaere en Jonahim Stalpaert, Brugseweg 115, 8920 Sint-Juliaan 

“Avond met E.Ros” door Evi Rosiers (verteller) -  Christoff Wachters (gitaar, drums) – Schrijf hier in

Hoe opwindend is de zoom van een badpak? Kan een frigide keizerin seksueel gered worden? Voor Evi is erotiek meer dan verhitting van bepaalde zones; het is een spel tussen de mythische minnaars Psyche en Eros.  Ze brengt haar vertellingen, onder de naam ZinDerDing, zoals ze is: vol dynamiek, humor én sensualiteit…

Evi wordt vanavond begeleid door Christoff Wachters, die altijd op zoek is naar harmonie tussen het organische en het elektrische, naar hoe ver de dynamiek je brengt. Hij interesseert zich voor alles wat mooie klanken produceert, maar het best voelt hij zich op gitaar, drums en aan de knoppen.

AUGUSTUS

Tournée KLAPZ! met Poppenkast Plaisance

Poppenspeler/verteller Herwig De Weerdt doet met zijn Poppenkast Plaisance verschillende wijken aan. De voorstellingen zijn gratis bij te wonen. Je hoeft niet te reserveren, tenzij dit door de coronamaatregelen wel zou moeten. Breng je stoeltje, kussen of fleecedekentje mee, zorg zelf voor een drankje en luister!

Na meer dan veertig jaar keert Herwig terug naar zijn allereerste liefde: poppenspel.

Met heel veel liefde, humor en poëzie worden bekende bestaande sprookjes gereconstrueerd en geactualiseerd. De poppenkast heeft de verteller niet verdrongen. Af en toe komt Herwig tussen de zwarte doeken gekropen om met het publiek van gedachten te wisselen en te zoeken hoe het verhaal verder moet. Het wordt knipogend genieten voor jong en oud. Herwig brengt elke avond een aangepast verhaal, je kunt dus meer dan één voorstelling meepikken.

Maandag 23 augustus – 19.00 uur - Geluveld – lummelhoek (tussen kerk en kleuterschool, Polderweg 2)

Dinsdag 24 augustus – 19.00 uur - Passendale – speelplein Brouckhof (situeert zich op Brouckhof Zuid tussen huisnummers 16 en 30)

Woensdag 25 augustus – 19.00 uur - Beselare – speelplein Nieuwe Wijk (toegang via Salinasplein)

Donderdag 26 augustus – 19.00 uur - Langemark – Papaverwijk, Papaverweg 1

Wat meebrengen

De vertelavond gaat door in de tuin. Zorg voor een warme trui of een dekentje, want ook zomerse avonden kunnen al eens fris zijn. 

Bedrag

De deelnameprijs per vertelavond in juli: 5 EUR per persoon. 

De voorstellingen van Poppenkast Plaisance (augustus) zijn familievoorstellingen die door jong (vanaf 5 jaar) en oud gesmaakt kunnen worden. Die zijn gratis en je hoeft niet in te schrijven, op voorwaarde dat  corona dit toelaat.

Meer info

Voor elke vertelavond moet er vooraf ingeschreven worden en dat doe je via  de link bij de activiteit.

Team Ontspannen Langemark-Poelkapelle – tel. 057 49 09 45 – e-mail: cultuur@langemark-poelkapelle.be of via Bibliotheek de Letterschuur van Zonnebeke.

Voor wie

Met de donderdagse vertelavonden mikt KLAPZ! op een volwassen publiek, al zijn oudere kinderen die van verhalen houden ook welkom.

De voorstellingen van Poppenkast Plaisance (augustus) zijn familievoorstellingen die door jong (vanaf 5 jaar) en oud gesmaakt kunnen worden.