KLAPZ! vertelavonden

De zomer van KLAPZ! 2024

Zin in zomer en een goed verhaal? Dan zit je goed bij KLAPZ! Het gezamenlijk vertelproject van de gemeenten Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke mag dit jaar 16 kaarsjes uitblazen. Deze sweet sixteen inspireerde KLAPZ! voor een speciale vrouwelijke editie. Op vier opeenvolgende donderdagavonden krijgen één of meerdere vertelsters een podium. De KLAPZ! traditie indachtig zorgen zij met hun uiteenlopende stijl en verscheidenheid aan verhalen voor een gevarieerd programma, elke keer op een aparte locatie bij een enthousiaste gastheer en/of -vrouw.

Inschrijven vanaf maandag 3 juni 2024

Programma

Donderdag 4 juli 2024 – 20.00 uur
In de tuin van Filip Landuyt en Annelies Swaenepoel, Beselarestraat 114,  8980 Zonnebeke

“Waarachtig onwaarschijnlijk” door Marike Verschoor (Nl) TICKETS 4 juli

Zonder lust geen leven! Hoe vaak heeft jouw bestaan, al lang voor je op de wereld kwam, aan een zijden draadje gehangen zonder dat je het zelf beseft? Aan de hand van oude familieverhalen over haar oermoeders Gina, Maria en Neeltje neemt Marike ons mee door de onwaarschijnlijkheid van het bestaan. Is haar aanwezigheid geluk, toeval of het lot?

Marike Verschoor vertelt graag magisch realistische sprookjes en verhalen over krachtige vrouwen. Bij haar thuis, aan de wand, hangt op een ereplaats de trofee van de ludieke Grijze Kanarie-vertelwedstrijd, die ze in 2023 in de wacht sleepte.

Donderdag 11 juli 2024 – 20.00 uur

in de tuin van Luc Hamerlink en Shalini De Muynck, Westrozebekestraat 7, 8980 Passendale

“Vrouwen vergeten niet” door de Vergeten Vrouwen TICKETS 11 juli

De Vergeten Vrouwen zijn gestart in Oosteeklo (Meetjesland) rond de herdenkingsperiode van  1914-1918. Lydia De Nocker, Sonja Heyerickx, Gerda Goethals en Carine Van der Sypt vonden dat de evenementen vooral toespitsten op  mannenzaken en dat de vrouwen (en kinderen) daarbij vergeten werden. Geïnspireerd door de film: "Les gardiennes” gingen de vier op zoek naar lokale verhalen over vrouwen tijdens die oorlog. Centraal stonden verhalen met een positieve boodschap als ondertoon.

Ondertussen maken ‘de Vergeten Vrouwen’ nog altijd projecten rond vrouwen of vrouwenthema's. Niet dat ze op de barricades staan en al helemaal niet dat ze tegen de mannen zouden zijn, ze zijn gewoon voor de vrouwen en koesteren hun eigen verhalen met een eigenzinnige twist.

Donderdag 18 juli 2024 – 20.00 uur 

In de tuin van Koen Dael en Elien Loones, Kattestraat 8, 8920 Poelkapelle

“Eenzaam vuur” door Mirjam Mare (Nl), muzikaal begeleid door Wolfram Reisiger (Nl) TICKETS 18 juli

Verhalen over bijzondere vriendschappen en onmogelijke liefdes. ‘Bontevel’, een Grimmsprookje, en ‘De Sneeuwgans’ naar een novelle van Paul Gallico vormen het hart van deze vertelvoorstelling. Verhalen die onder je huid kruipen.

Mirjam Mare vertelt zoals ze zelf is: expressief, warmbloedig en met veel gevoel voor drama. Ze verstaat de kunst om met minimale middelen een rijkdom aan beelden te scheppen.

Wolfram Reisiger begeleidt de verhalen op piano met composities die hij speciaal voor deze voorstelling maakte.

Donderdag 25 juli 2024 – 20.00 uur (IS AL VOLZET, JE KAN NOG INSCHRIJVEN PER MAIL OP RESERVELIJST)

In de tuin van Magda Aerbeydt, Brugseweg 232, 8920 Poelkapelle 

“Meisjes” door verteller Katty Wtterwulghe TICKETS 25 juli

Katty vraagt zich af: “wat is dat, vrouw’ zijn?” Hoe vrouwelijk ben je nog als je je ‘girl-power’ aanspreekt en daarmee de mannen van hun sokken blaast? Of ben je dan een man-vrouw?

Katty vertelt verhalen over de grote en kleine kanten van mensen, voor jong en oud(er). Verhalen vol humor die ook de ernst niet uit de weg gaan en waarbij ze de kracht van de vrouwelijke én mannelijke energie in het licht zet.  Want vertellen is voor deze verteller, uit de Antwerpse regio: samen zijn, uitwisselen, doorgeven, snuffelen, emotie, verbinden en daardoor een bijna magische manier van thuiskomen.

Praktisch

Deelnameprijs per avond: € 5, drankje inbegrepen. De KLAPZ! vertelavonden vinden plaats op unieke locaties voor een beperkt publiek. Inschrijven vooraf is strikt noodzakelijk! Door de aard van de locatie is er meestal ook geen ruime parking voorzien. Geraak je er met de fiets of te voet? Ideaal! Kom je toch met de auto, dan krijg je na inschrijving informatie over waar je jouw wagen kunt parkeren. Ben je niet of minder mobiel, geef ons een seintje. We zoeken dan samen met jou naar een oplossing.

Inschrijven

Voor elke vertelavond moet er vooraf ingeschreven worden (vanaf maandag 3 juni) en dat doe je bij voorkeur via de link.

  • Team Ontspannen Langemark-Poelkapelle - www.lp.be/klapz – 057 49 09 45 – teamontspannen@lp.be
  • Bibliotheek De Letterschuur – zonnebeke.bibliotheek.be/agenda - tel. 051 77 01 58 - klapz@zonnebeke.be.

Organisatie:

Team Ontspannen Langemark-Poelkapelle en Bibliotheek De Letterschuur Zonnebeke.

KLAPZ! wordt al sedert het prille begin voor de programmatie ondersteund door Koen Demuynck, kenner van de vertelwereld en zelf verteller www.koenvertelt.be.

Wat meebrengen

De vertelavond gaat door in de tuin. Zorg voor een warme trui of een dekentje, want ook zomerse avonden kunnen al eens fris zijn. 

Kostprijs

De deelnameprijs per vertelavond in juli: € 5 per persoon. 

Meer info

Voor elke vertelavond moet er vooraf ingeschreven worden en dat doe je via  de link bij de activiteit. Inschrijven kan vanaf maandag 3 juni. 

Voor wie

Met de vertelavonden mikt KLAPZ! op een volwassen publiek, al zijn oudere kinderen die van verhalen houden ook welkom.