KLAPZ! vertelavonden

De zomer van KLAPZ!

Neem een verteller en, als in voorraad, ook een muzikant. Meng er een paar goede verhalen onder, kruid met wat stemmige muziek en serveer het geheel op een speciale locatie aan een publiek van fijnproevers. Dat is het recept van KLAPZ!, een klassieker binnen de cultuurkeuken van de gemeentes Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke met deze zomer weer de donderdagse vertelavonden in juli. Deze zomer konden we met de steun van #IkZomerWest-Vlaams een mooie reeks vertelavonden aanbieden. 

klapz 2 juli

Donderdag 2 juli : De Poppenspeler 

Verteller Tom Van Outryve muzikaal begeleid door Stijn Wastijn

Ten huize van Marc Dejonckheere en Isabelle Devriendt, Prinses Patriciastraat 1, Zonnebeke

Schrijf hier in!

Een poppenspeler is onderweg… Hij gaat waar zijn hart hem brengt, maar telkens weer blijkt zijn doel een teleurstelling in plaats van een eindpunt te zijn. Enkel door zijn passie te begraven, kan hij de pijn doven. Net op  dit kruispunt in zijn leven komt hij een vrouw tegen die hem een spiegeld voorhoudt. Door zijn verleden te aanschouwen, ziet hij een nieuw pad. En wij, als luisteraars, hebben het genoegen hem te vergezellen. Sprankelende klanken strelen je oren. Woorden worden gewikt en gewogen, zinnen zinderen zachtjes na…

Tom en Stijn vormen samen Compagnie Collage.

klapz 9 juli

Donderdag 9 juli : Flierefluiter

Verteller Maarten Van Rompaey muzikaal begeleid door Nadia Bierinckx

Ten huize van Andre Carnel en Mieke D’Hooghe, Menenstraat 45, Geluveld

Schrijf hier in!

 “Flierefluiten, pierewaaien, nietsen, lanterfanten”. Sneller gezegd dan gedaan. In deze drukke tijden hebben we meer dan ooit nood aan rust. Neem een voorbeeld aan ons. Luister en ontstress.

Maarten Van Rompaey, verteller en lesgever aan diverse academiën, brengt eigentijdse, frisse vertellingen. Groot podium, kleine zaal, zotte opdrachten, presentatie voor grote oren of vertelling voor tieners, Maarten werkt altijd op maat, zo ook voor KLAPZ!. Nadia geeft les aan de muziekacademie en staat graat op een podium met volksmuziek als rode draad. Vanavond ondersteunt en begeleidt zij met fluit, gitaar en bouzouki.

klapz 16 juli

Donderdag 16 juli : Oost-Vlaamse volksverhalen met West-Vlaamse toetsen

Verteller Koen Demuynck muzikaal begeleid door Steef Coorevits

Ten huize van Marnix Desimpel en Nicole Louwagie, Lange Molenstraat 45, 8920 Langemark-Poelkapelle

Schrijf hier in!

Over een hardwerkende boer, die zijn ziel wil verkopen aan de duivel, over een schone, zwarte kalle die jonge gasten aantrekt, over de smoorverliefde Henri en over … rare schepsels en verschijnsels die blijven hangen in Oost-Vlaamse volksverhalen.

Koen Demuynck nodigt al jaren vertellers uit naar KLAPZ! en dit jaar was er de goesting om zelf nog eens te vertellen. Koen woont in Zulte en pikt onderweg in Desselgem Steef op. Steef leeft zich uit op accordeon en piano en is de bezieler van de creatieve muziekgroep “Zonder Bandjes”.

klapz 23 juli

Donderdag 23 juli : De Wolf en de Duivel

in Café ’t Paradijs, bij Franky en Christa, Menenstraat 257, Geluveld

Verteller/poppenspeler Herwig De Weerdt

Schrijf hier in!

Herwig, een oude bekende van KLAPZ!, brengt deze zomer zijn poppenkast mee.  De poppen hebben het weliswaar niet helemaal overgenomen van de verteller. Af en toe komt Herwig van tussen de zwarte doeken gekropen om het verhaal een onverwachte draai te geven of bij te sturen. Met  ‘De Wolf en de Duivel’ krijgen we een hedendaags sprookje te zien en te horen dat verrassend dicht bij de wereldse werkelijkheid komt. Lichtvoetig, surrealistisch, wrang, zoet en zot.

De KLAPZ! vertelavonden mikken normaal op een volwassen publiek. Voor deze vertelavond maken we een uitzondering: voor iedereen vanaf 5 jaar!

klapz 30 juli

Donderdag 30 juli : Zoete liefde

Verteller Bea De Groote (Nl) muzikaal begeleid door Hanne Heughebaert

Ten huize van Frederik en Lieselot Jaques, Grasstraat 5, 8920 Langemark-Poelkapelle

Schrijf hier in!

Ach, de liefde, het is altijd wat. Of het is te veel of te weinig, te dichtbij of te veraf. En dan al die soorten: moederliefde, dierenliefde, verloren of vergane liefde, erotische liefde. Zoveel verhalen over de liefde! Mogen ze jou verwarmen, waarschuwen, doen glimlachen, en daarna dragen naar een liefdevol thuis.

Bea De Groote (opgegroeid in Gent) stak de Nederlandse grens nog eens over voor KLAPZ!.  Bea, een kleine dame met een Grote Naam. Hanne Heughebaert is vaste
gitariste bij de jongerengroep ‘Klimdraad’. Maar ook alleen kan ze jong en oud boeien met haar gitaarmuziek.
Een ideale afsluiter van onze vertelzomer.

Wat meebrengen

De vertelavond gaat door in de tuin. Zorg voor een warme trui of een dekentje, want ook zomerse avonden kunnen al eens fris zijn. 

Bedrag

De deelnameprijs per vertelavond: 5 EUR per persoon. 

Meer info

Voor elke vertelavond moet er vooraf ingeschreven worden en dat doe je via Team Ontspannen Langemark-Poelkapelle – tel. 057 49 09 45 – e-mail: cultuur@langemark-poelkapelle.be of via Bibliotheek de Letterschuur van Zonnebeke.

Voor wie

De vertelavonden richten zich voornamelijk op een volwassen publiek, al zijn oudere kinderen die van verhalen houden ook welkom. Donderdag 23 juli vormt een uitzondering; de poppenkastvoorstelling van Herwig De Weerdt is er voor iedereen vanaf 5 jaar!