Loslopende dieren

Loslopende dieren op de openbare weg kunnen gevaarlijk zijn en veroorzaken soms ongevallen. Meestal gaat het over honden, maar soms ook over een koe of een paard.

Zie je een dier loslopen en levert dit een gevaarlijke situatie op?
Of zorgt dit voor overlast of jaagt het je schrik aan? 

Meld dit dan aan de Brandweer Westhoek, 058/ 60 39 36.

Procedure

Je telefoneert naar de politie.

  • De politie contacteert de nodige instanties.
  • Voor het vangen van loslopende honden wordt tijdens de diensturen op weekdagen (van 8u tot 17u) beroep gedaan op de gemeentelijke technische dienst. Buiten de diensturen wordt samengewerkt met de hondenschool de Brave Bakelanders uit Langemark.
    Tussen de politie, technische dienst en de Brave Bakelanders werden afspraken gemaakt om de eigenaars van het dier zo vlug mogelijk op te sporen. Als de eigenaar niet onmiddellijk gekend is, wordt het dier één dag opgevangen in de loods van de technische dienst. Daarna wordt het dier naar het dierenasiel in Roeselare gebracht. Als het dier niet gechipt is, is de kans reëel dat hij voor een langere periode in het asiel blijft. Dan proberen ze vanuit het asiel een nieuwe thuis te vinden voor de hond.

Regelgeving

Het is verplicht om jouw hond te laten identificeren (door het aanbrengen van een chip) en te laten registreren. Op die manier kan de eigenaar veel vlugger gevonden worden als de hond wegloopt of verloren loopt.

Gerelateerde items