Molens

Beeuwsaertmolen 

De Beeuwsaertmolen werd in 1635 opgericht door de heren van Bikschote. Op de kaart van de Kasselrij Ieper uit 1641 staat de Bixchotemolen dan ook duidelijke ingetekend.  In 1830 ging de molen ten gevolge van een blikseminslag in vlammen op.  Hij werd onmiddellijk heropgebouwd en uitgebaat door de familie Ghyselen. De koornmolen, het woonhuis en de molenwal werden in 1884 verkocht aan de familie Beeuwsaert.  Door zijn hoge ligging vormde de molen tijdens de Eerste Wereldoorlog een ideale uitkijkpost. Tijdens de Eerste gasaanval op 22 april 1915 werd hij volledig verwoest.  In 1921 werd hij heropgebouwd met de onderdelen van twee molens. Dit maakte van de molen de grootste in de regio.  
De Beeuwsaertmolen was werkzaam tot 1959. in 1976 viel hij ten prooi aan een zware storm. De wieken sloegen op hol en door de overbelasting schoot de molen in brand.

Sedert 2010 werd de molen volledig heropgebouwd en is toegankelijk voor het publiek

Bezoek molen : 

Iedere eerste zondag van de maand tussen 13u30 en 17u. 

Steenakkermolen 

Deze molen, die al sinds het einde van de 14de eeuw de winden en stormen trotseerde, ging ten onder in de Eerste Wereldoorlog. Door zijn hoge ligging bood de molen uitstekende observatiemogelijkheden. In de strijd om het bezit ervan, ging hij helemaal in de vlammen op. De eerste gevechten rond de molen werden door Wilhelm Schreinen beschreven in ‘Der Tod von Ypern’. Vanaf dan kreeg de Steenakkermolen zijn lugubere bijnaam ‘Dodenmolen’.

Als vervanging werd in 1923 de ‘Kruisbergmolen’ uit Pittem, gebouwd in 1790, naar hier overgebracht. Deze houten staakmolen staat op 4 bakstenen teerlingen.

Bezoek molen:

Iedere eerste zondag van de maand tussen 13.00u en 17.00u.

Groepsbezoeken op afspraak:

  • Ann Maes, Provincie West-Vlaanderen
    050 40 71 79