Afhankelijk van de afvalsoort en van de hoeveelheid afval betaal je een kostprijs voor het afval. Diftar betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten op het recyclagepark betaald moeten worden. Er wordt gebruik gemaakt van weegbruggen om de juiste hoeveelheid te bepalen. Afval voorkomen is dus de boodschap. Hoe beter je sorteert, hoe goedkoper het recyclagepark voor jou zal worden!
Opgelet!
De bezoeker moet ten laatste op het sluitingsuur het recyclagepark hebben verlaten. De toegang tot het park is mogelijk tot 15 minuten voor sluitingstijd.
Voorwaarden
Als inwoner heb je met je eID (elektronische identiteitskaart) toegang tot het recyclagepark. Alle bezoeken worden geregistreerd en worden teruggekoppeld aan de woonplaats.
Eigenaars van tweede verblijven, eigenaars in de gemeente doch niet wonend in de gemeente, toekomstige inwoners, KMO’s, zelfstandigen, verenigingen, scholen en organisaties kunnen ook tijdens de gewone openingsuren terecht op het recyclagepark. Hun afval is vanaf de eerste kilogram betalend voor afval uit de oranje en rode groep. Om toegang te hebben, is er naast je eID ook een badge nodig. Klik hier om een badge aan te vragen.
Procedure
Het afval wordt in drie groepen gesplitst: groen, oranje en rood.
- Het afval van de groene groep is altijd gratis.
- Voor het afval uit de oranje groep krijgt elk gezin jaarlijks een vrijstelling van 1.000 kg. Breng je meer aan? Dan betaal je vanaf 1.000 kg tot 2.000 kg 0,025 euro per kg. Breng je nog meer aan, dan word je beschouwd als een bedrijf en betaal je een retributie volgens de afvalsoort. De weegcomputer houdt alles bij zodat je bij elk bezoek weet hoeveel afval je reeds aanbracht.
- De rode groep omvat enkel het brandbaar grof vuil (perscontainer) en dat afval is vanaf de eerste kilogram betalend, zoals nu ook al het geval is.
Er zijn twee gedeelten op het recyclagepark: betalend en niet-betalend. Op het recyclagepark zijn er twee weegbruggen: één bij het binnenrijden in het betalend gedeelte van het recyclagepark en nog één op het park. De eerste weegbrug bepaalt je startgewicht. De tweede registreert het (tussen)gewicht als je meerdere afvalstoffen aanbrengt of afval uit de rode groep mee hebt. Elke weging wordt afgerond tot op 5 kg.
Wat meebrengen
Vergeet als inwoner je eID niet, anders heb je geen toegang tot het recyclagepark!
Gebruikers van een badge (eigenaars van tweede verblijven, eigenaars in de gemeente doch niet wonend in de gemeente, toekomstige inwoners, KMO’s, zelfstandigen, verenigingen, scholen en organisaties) moeten hun badge en hun eID meebrengen.
Kostprijs
Als je goed sorteert en tuinafval composteert, dan zul je jaarlijks een beperkt bedrag betalen. De grens van 1.000 kg voor afval uit de oranje groep is afgestemd op de normale jaarlijkse afvalproductie per gezin. Heb je een grote tuin en composteer je niet, dan bestaat de kans dat je jaarlijks een klein bedrag zal moeten betalen. Doe je verbouwingen aan jouw huis, dan kun je die 1.000 kg ook snel bereiken. De ervaring leert dat de jaarlijkse aanvoer van brandbaar grofvuil vrij beperkt is. Een matras, een oud tapijt of een kapotte zetel heb je sporadisch. De kostprijs ervan hangt af van het gewicht.