Reistoelating voor minderjarigen

Je kan elke werkdag het gemeentehuis bezoeken zonder afspraak tussen 9.00u en 12.00u. Wil je op een namiddag langskomen, dan maak je vóór je langskomt een afspraak. Je kan telefonisch een afspraak maken of zelf een afspraak inplannen. 

Maak een afspraak

Een reistoelating voor minderjarigen (een ouderlijke machtiging) is een document waarmee je als ouder toelating geeft aan je kind om naar het buitenland te reizen. Deze schriftelijke toestemming is aan te raden wanneer het kind alleen reist, of reist in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s). Eén van de ouders of voogd kan een reistoelating aanvragen. Als het kind reist met een van de ouders, moet de andere ouder geen reistoelating geven.

Procedure

Eén van de ouders of voogd kan een reistoelating aanvragen bij de dienst burgerzaken. De reistoelating vermeldt de geplande afwezigheid en de bestemming. Neem ook zeker bij de aanvraag alle gegevens mee over de reis (organisatie, periode, reisbestemming). De reistoelating vermeldt immers de geplande afwezigheid en de bestemming. Het formulier wordt onmiddellijk afgeleverd. 

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart van de persoon die de toelating geeft.
  • De voogd van de minderjarige brengt ook een bewijs van ouderlijke macht mee.
  • Alle gegevens mee over de reis: organisatie, periode en reisbestemming.

Bedrag

gratis