Sterrenregister voor stilgeboren kinderen

Om de ouders van sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, kunnen ouders hun stilgeboren kindje laten registreren, ongeacht de zwangerschapsduur. Ook ouders die een tijdje geleden hun kindje verloren, kunnen een registratie doen. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen. Als ouders dat willen, ontvangen ze na registratie een symbolisch attest.
Bij een overlijden na minstens 140 dagen zwangerschap kan je aangifte doen bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. 

Een registratie in het (digitaal) sterrenregister kan online, of op afspraak in de dienst burgerzaken en kan voor kindjes waarvan minstens één van de ouders in onze gemeente woont.

Sterrenkindje registreren

Sterretjesweide:
Ouders kunnen vrijblijvend ook een (gratis) sterretje vragen om te bevestigen aan het herdenkingsmonument op de sterretjesweide op de begraafplaats te Langemark. De sterretjesweide omvat ook een strooiweide.
Aan het herdenkingsmonument kan, ook retroactief, een uniform sterretje aangebracht worden
ongeacht er een uitstrooiing heeft plaatsgevonden in de sterretjesweide. Het lokaal bestuur voorziet
de mogelijkheid om een gravure (voornaam + datum) aan te brengen in het sterretje en staat in voor de aanmaak alsook de bevestiging van het sterretje.

Voorwaarden

  • Een registratie in het sterrenregister kan voor kindjes waarvan minstens één van de ouders in Langemark-Poelkapelle woont.
  • Een registratie is steeds mogelijk, ongeacht de zwangerschapsduur en hoe lang het ook geleden is. 
  • Ouders mogen vrij de naam kiezen en moeten geen bewijs tonen om hun kindje te kunnen registeren.