Tweede Wereldoorlog

Gedenkplaat gestorven burgers van Madonna in concentratiekamp & Malinowski verhaal - kerk Madonna 

Aan de voorgevel van de parochiekerk hangt een herdenkingsplaat voor vier mensen die in een Duits concentratiekamp stierven. Ook de redding van de RAF piloot Malinowski op 8 september 1943 is hierop vermeld. Op die 8 september stortte de Spitfire van de Poolse piloot Malinowski neer in de velden van Madonna. Het is het begin van een onwezenlijk ontsnappingsverhaal die eindigt met de dood van 4 burgers uit de Madonna: Michel Buyse, Adolf Coryn, Jules Opsomer en Arthur Verhoustraete. Ze werden opgepakt en overgebracht naar een concentratiekamp waar ze nooit meer van terug kwamen. Het hele verhaal ontdek je tijdens de wandeling: "De vlucht van een levende dode'. Te verkrijgen in de Dienst voor Toerisme. 

Gedenkplaat neergestorte B17 bommenwerper - Ieperstraat 4 

Op 3 februari 1945 vorder een Amerikaanse lange-afstands bommenwerper (Boeing 17) een noodlanding uit die Langemark in rep en roer zette. Na een bombardement boven Berlijn, werd het toestel geraakt. Twee motoren vielen uit en de bemanning besloot een noodlanding te maken om te voorkomen in de Noordzee terecht te komen. De noodlanding ter hoogte van de Ieperstraat lukte en niemand raakte gewond. 

Gedenkplaat neergestorte Lancaster LL882 - Boezingestraat 115 

In de nacht van 11 mei 1944 wordt de Lancaster LL882, na een bombardement boven Rijsel en Kortrijk, neergehaald door een Duitse Messerschmitt. De bommenwerper stort neer ter hoogte van de kleiputten van Steenbakkerij Dumoulin. Alle bemanningsleden komen hierbij om.  75 jaar na datum werd deze gebeurtenis herdacht met een herdenkingsplaat ter hoogte van het Welsh monument.