Veegplan

Met de aankoop van de veegmachine is ook een veegplan opgemaakt dat ervoor zal zorgen dat er vanaf nu systematisch geveegd kan worden op het eigen grondgebied. Elke deelgemeente zal voortaan 1 maal per maand de veegmachine over de vloer krijgen. Bij evenementen zoals kermissen en sportwedstrijden wordt extra geveegd. Het vegen is seizoensgebonden, bv. bij bladerval in de herfst zal extra geveegd worden, tijdens de wintermaanden zal er minder geveegd worden.

In het verleden werd bladerval bv. rond de markt in Langemark en speelpleinen manueel opgeveegd. Ook beschikt de technische dienst over een veegwals, gevestigd aan een tractor, maar de veegwals verzamelt het vuil niet en veegt het enkel naar de kant van de weg. Sporadisch werd tenslotte een externe firma ingehuurd voor het vegen voor en na evenementen.

De nieuwe veegmachine verzamelt het vuil in een opvangbak. Ook zwerfvuil dat op straat ligt, zal mee geveegd worden. Nieuw: ook fietspaden (van minstens 1 m 20 cm) kunnen voortaan geveegd worden. Meer nog, overwoekerend kruid van de grasbermen zal aan de hand van een metalen veegborstel kapot geborsteld worden, waardoor deze fietspaden niet meer zullen overwoekeren.

De aankoop van de veegmachine is goed voor een investering van 140.000 euro.

Interview met Stefaan Deforche, medewerker technische dienst en vaste bestuurder van de veegmachine

“Eigenlijk is regenweer het ideale moment om met de veegmachine op de baan te komen.”

In het najaar van 2023 investeerde het lokaal bestuur een nieuwe veegmachine om straten en pleinen proper te houden.  Ondertussen is de machine een tweetal maanden in gebruik en wordt een veegplan opgesteld dat ervoor zal zorgen dat er systematisch geveegd kan worden.  We gingen even mee met Stefaan Deforche, medewerker van de technische dienst en vaste chauffeur van de veegmachine.

Waarom is de aankoop van deze veegmachine een grote verbetering?

In het verleden werden vuile straten, modderige fietspaden en pleinen met veel bladeren manueel opgeveegd.  Dat is uiteraard zeer arbeidsintensief.  De technische dienst beschikt wel over een veegwals, bevestigd aan een tractor, maar een veegwals verzamelt het vuil niet en veegt het enkel naar de kant van de weg.  Uitzonderlijk werd een externe firma ingehuurd voor het vegen voor en na evenementen, maar met deze veegmachine kunnen we met eigen middelen Langemark-Poelkapelle proper houden.

Waar en wanneer wordt de veegmachine ingezet?

De veegmachine wordt ingezet volgens een veegplan dat momenteel in volle opmaak is.  Elke deelgemeente zal ongeveer 1 maal per maand door de veegmachine aangepakt worden.  Bij evenementen zoals kermissen en sportwedstrijden kan natuurlijk extra geveegd worden.  Het vegen is ook seizoensgebonden.  In de herfst hebben we veel bladerval en dus ook meer werk voor de machine.  Tijdens de wintermaanden zal er minder geveegd worden.  Doordat er met water gereinigd wordt, is de machine niet bruikbaar bij vriesweer. Het is bovendien geen sneeuwruimer.  Eigenlijk is regenweer het ideale moment om met de veegmachine op de baan te komen.  De natte ondergrond zorgt voor een gemakkelijke spoeling van de leidingen en een beter resultaat.

Zijn er plaatsen die niet toegankelijk zijn?

Door de kleine breedte van de machine en de kleine draaicirkel, kan ik eigenlijk overal vlot bij.  Zelfs fietspaden van minimum 1m20 kunnen meegenomen worden.  Meer nog, overwoekerend kruid van de grasbermen kan aan de hand van de metalen borstel kapot gemaaid worden, waardoor deze fietspaden minder last hebben van onkruid en properder blijven.  In het veegplan staan nu vooral straten, pleinen, fietspaden en parkings.  De inwoners blijven wel nog steeds verantwoordelijk voor hun eigen voetpad en de goot voor hun eigendom.

Hoe werkt de veegmachine eigenlijk?

Vooraleer ik de baan op ga, voorzie ik een 190-tal liter water in het reservoir.  Afhankelijk van de weersomstandigheden en de vervuiling van de weg kan de machine hiermee een ganse dag werken.  De metalen borstels zorgen voor een grondige schuurbeurt en het vuil wordt verzameld in een opvangbak.  Ook klein zwerfvuil dat op straat ligt, zoals blikjes, papier en peuken, wordt meegenomen in de opvangbak. Na het vegen wordt de machine naar de loods van de technische dienst gebracht om te reinigen.  De opvangbak wordt leeg gemaakt, de leidingen worden gespoeld en ook de buitenkant van de veegmachine wordt gekuist.  Iedere keer ben ik hier wel een uur tot anderhalf uur mee bezig, maar een goed onderhoud zorgt ook voor een langere levensduur.

Hoe ervaren andere bestuurders het wanneer je op de baan bent?

Eigenlijk krijg ik weinig negatieve reacties.  Wanneer de veegmachine niet werkt, kan ik tot 40 km/u rijden.  Tijdens het vegen is dit natuurlijk heel wat trager, zo’n 5 km/u.  Maar dan kunnen andere voertuigen meestal wel vlot inhalen. De mensen zijn uiteindelijk wel tevreden met een propere weg en een moddervrij fietspad!