Vredesmonument

‘Smeden’ is één van die ambachten die een belangrijke rol speelden in de oorlogsvoering van alle ‘strijdende’ naties. Vandaag heeft de smid ook een gegronde reputatie voor zijn collaboratief en internationaal standpunt. Het is tegenover deze achtergrond dat 200 smeden van over heel de wereld, in september 2016 dit vredesmonument met zijn 26 panelen tot leven brachten.

Het smeedevenement ‘Ypres2016’ was een belangrijk , internationaal smeedmanifestatie dat het geesteskind was van Luc Vandecasteele en dat verder in samenwerking met smeden van BABA ( British Artist Blacksmith Association) en een internationale groep van smeed-assistenten werd gerealiseerd.. Het project werd gesponsord door vele bedrijven en ook de stad Ieper gaf toestemming om het evenement te laten doorgaan in Ieper. Het evenement vormde een onderdeel van de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen.

 Het belangrijkste doel van de project was het creëren van een hedendaags cenotaaf als herdenking aan alle slachtoffers van dit conflict.

De 11, 5 ton zware cenotaaf, die na zijn inhuldiging op 5 november 2016 werd omgedoopt tot vredesmonument, bestaat uit een dramatisch  maar eenvoudig stuk cortenstaal waarin een negatief/positief beeld van een enkele klaproos in verwerkt zit. De klaproos is dan ook hét internationaal herkenbare symbool voor de herdenking.  Het negatieve deel stelt alle slachtoffers voor, het positieve gedeelte de hoop op een betere toekomst die groeit uit hun offer. Aan de basis van dit centrale gedeelte ligt een veld van 2016 hand gesmede klaprozen, die uit de Vlaamse modder uitrijzen. Deze werden gesmeed door smeden uit gans de wereld.  Eén klaproos is wit. Deze stelt alle soldaten voor die door hun eigen troepen werden geëxecuteerd als strafmaat voor desertie, lafheid etc……

Het afgewerkte vredesmonument met zijn klaprozen is omgeven door 26 panelen die volgens een zigzag patroon werden opgesteld, gelijkend aan de opstelling van de loopgraven. Deze panelen werden ontworpen door gerenommeerde internationale meester- smeden en geven de ontwerpers hun inzicht over oorlog weer. Deze panelen werden tijdens het evenement gesmeed door ploegen van vrijwilligers/smeden. Deze samenwerking gebeurde in een uitstekende sfeer van vriendschap. Op die manier ontstonden telkens mooie en betekenisvolle panelen. De betekenis die door iedere meestersmid aan het paneel werd gegeven is verder terug te vinden in deze brochure.

De stalen plaat en de verwerking er van, alsook de betonnen ondergrond werd mogelijk gemaakt mits de steun van de gemeente Langemark-Poelkapelle en de vele bedrijven, die je in bijhorende lijst kunt terug vinden. Tijdens het evenement stond alles opgesteld op de Grote Markt van Ieper. Na het evenement in Ieper werden de stalen plaat, de hand gesmede klaprozen en de 26 roestvrij behandelde panelen naar het terrein naast de Duitse militaire begraafplaats gebracht. De gemeente Langemark-Poelkapelle bood deze symbolische plek aan voor de plaatsing van het vredesmonument.

Terrence Clark, ontwerper van het monument stelt : ‘In voorbije oorlogen werden kunstwerken en gebruiksvoorwerpen van metaal omgesmolten tot wapens. Met dit project draaien we het om als een eerbetoon aan alle betrokkenen’
Ypres 2016 – Zwaarden omsmeden tot ploegscharen.

Uitleg bij de kunstpanelen