W.B. Yeats

Met zicht op de Frezenberg kijk je uit op een bijzondere plek met een vergeten stuk geschiedenis  uit de Eerste Wereldoorlog.

Tussen 16 en 20 augustus strijden de 16e Ierse en de 36e Ulster divisie voor een tweede keer zij aan zij aan het front. Een paar maanden eerder waren ze heel succesvol  geweest in Wijtschate bij de Mijnenslag. Het samen strijden stond in schril contrast met het thuisfront, waar Katholieken en Protestanten in een strijd verwikkeld waren na de Paasopstand van 1916.

Met de slag om Passendale kwamen ze terug onder bevel van Hurbert Gough te staan. Hoewel beide divisies volledig uitgeput waren na 14 dagen van zwaar werk onder hevige omstandigheden, beval Luitenant-Generaal om Hill 35 in te nemen. De Duitse posities waren, zoals dit voor het grootste deel tijdens de Slag om Passendale voorkwam, redelijk intact ondanks de felle voorafgaandelijke beschietingen. De aanval draaide uit op een fiasco. De 16e Divisie leed meer dan 4.200 slachtoffers, het 36e Divisie bijna 3.600 of meer dan de helft van hun aantal. Veldmaarschalk Haig was zeer kritisch voor Gough omdat hij de Ierse kaart had gespeeld.

Het was hun tweede, maar laatste optreden samen aan het front. Omwille van het tegenvallende resultaat verzonk dit belangrijk stuk geschiedenis in de modderpoel van het slagveld.

In de buurt verdween ook Father Doyle. Symbolischer kon niet. Father Doyle was geliefd door iedereen, Katholiek of Protestant.  Hij sterft op 16 augustus en heeft geen gekend graf. Na zijn dood schreef Sergeant T. Flynn een brief huiswaarts :

 “Gisteren hebben we een grote tegenslag moeten verwerken.  Onze aalmoezenier, Priester Doyle, is niet meer. Voor ons was hij een Heilige. Hij stond ons altijd nabij. Het was ongelooflijk om hem bezig te zien. Onder zwaar artillerievuur begroef hij de dode soldaten, hij kende geen angst, en iedereen in het bataljon, katholiek of protestant, keek naar hem op. Men stond er op dat hij niet mee ging naar de frontlijn met zijn bataljon, maar daar had hij geen oor naar. Ik ben er dan ook van overtuigd dat geen moediger en heiliger man ooit in de strijd stond.”

 Ook al kan je hem geen oorlogsdichter noemen, een poëziewandeling zonder Nobelprijswinnaar Yeats is ondenkbaar. Zijn visie op oorlog zit dan ook gevat in dit gedicht.

 

Vele anderen dichters hadden bewondering voor Yeats. Zo ook de volgende dichter en componist op ons pad. Ivor Gurney. Hij schreef dan ook de muziek voor een aantal van Yeats gedichten zoals  ‘Down by the Sally Gardens’ -  of ‘The Fiddler of Dooney’. https://bmill07.wordpress.com/2014/04/26/ivor-gurney-the-fiddler-of-dooney/

https://www.youtube.com/watch?v=73i9cQhEYHw

 

Bronnen

De Troost van Schoonheid – Piet en Wim Chielens

Worshipper and Worshipped – Carole Hope