Wandelen

Al vele jaren profileert Langemark-Poelkapelle zich naast Frontgemeente, ook als wandel- en fietsgemeente. En wees maar zeker : de fervente wandelaar kan hier zijn hart ophalen. De ontelbare landelijke wegen zorgen voor verrassende te ontdekkende plekjes met adembenemende vergezichten. Het aanbod beperkt zich nu tot negen bewegwijzerde wandelroutes. In de toekomst wordt dit aanbod verder verruimd. 

Bakelandtpad - 10.5 km - Start Vijverpark Langemark routekaart bakelandtpad 278,3 Kb(pdf)

Het einde van de 18e eeuw kreunt Vlaanderen onder de bezetting van de Franse troepen. Er ontketenen godsdienstvervolgingen waarbij alle kerkelijke goederen worden verbeurd verklaard en priesters, die weigeren de eed van trouw te zweren aan de Franse Republiek moeten onderduiken. De bezetters leggen beslag op de oogsten en het vee.Daarnaast eisen ze via loting jonge mannen op om dienst te doen in het Napoleonistisch leger. Dit is de spreekwoordelijke druppel en wordt het de rechtstreekse aanleiding voor de Boerenkrijg.

Het is in deze tijden van politieke en sociale onrust, van armoede en onderdrukking dat de beruchte bendeleider Lodewijk Bakelandt onze regio onveilig maakt met niets en niemand ontziende roofovervallen en brutale moorden. Zo willen de volksverhalen van Pastoor Huys, en van Vandijck en Contich ons tenminste doen geloven. Dezelfde Lodewijk Bakelandt vormt ook het hoofdpersonage in de stripverhalen van Hec Leemans.  Aan de hand van de gerechtelijke archiefdocumenten onderzocht Professor Stefaan Top voor zijn doctoraatsverhandeling wie die Bakelandt echt was geweest en kwam tot de onthutsende vaststelling dat hij in feite niet meer dan een struikrover was, aan wie slechts één moord ten laste werd gelegd (die vandaag wellicht als onvrijwillige doodslag zou kunnen worden gecatalogeerd). Desondanks werd hij samen met 23 andere zgn. bendeleden op 2 november 1803 op het Marktplein van Brugge onthoofd. Met deze gruweldaad wilden de Franse bezetters een duidelijk voorbeeld stellen aan de opstandige ‘inheemse’ bevolking.

Vandaag is de figuur van Bakelandt onlosmakelijk verbonden met de gemeente Langemark-Poelkapelle. Naast de Bakelandtfeesten die om de 3 jaar plaats vinden, kan de recreant Bakelandt ontdekken. Zo is er naast een fietsroute en een KD fietsroute- naar hem genoemd - ook een wandeltraject van 10.5 km.

Rooie Zitapad – 11.7 km – Start Vijverpark Langemark Rooie Zitapad 560 Kb(pdf)

Dat ook vrouwen goed vertegenwoordigd waren bij de Bakelandtbende is misschien minder bekend. In de Bakelandtstrips, van de hand van Hec Leemans,  is Rooie Zita een ietwat raadselachtige figuur en wordt ze voorgesteld als “de dappere, bijdehandse vriendin van Bakelandt. Maar of ze ook zijn liefje is… is niet altijd even duidelijk ! Zita heeft een groot hart: ze houdt van iedereen, en iedereen houdt van haar. Soms is ze dapper en intelligent  maar ze kan ook behoorlijk ijdel of koppig uit de hoek komen. ” In de harde mannenwereld van deze stripreeks brengt ze een licht erotische toets.

In de 18de eeuw waren er ook diverse vrouwen bij de bende van Bakelandt betrokken en dat kwam hen soms evengoed duur te staan. Van de 25 mannen en 8 vrouwen die beschuldigd werden verloren 21 mannen en 3 vrouwen het hoofd, terwijl de andere lichtere straffen kregen.

Waarschijnlijk is Rooie Zita een personage gebaseerd op twee personen. Er was een zekere Anne-Catherine Busschaert waarvan uit de processtukken bekend werd dat ze verloofd was met Bakelandt. Op de maandag van “Roosebeke ommegang” ging ze naar haar oom Pierre Cloet te Passendale om haar aanstaand huwelijk met Bakelandt aan te kondigen. Zijzelf werd trouwens vrijgesproken. Isabelle Vanmaele, ook bekend als Zwarte Belle, lijkt meer een inspiratiebron van Hec Leemans geweest te zijn, alhoewel er in de stripreeks naast Rooie Zita sporadisch nog een Zwarte Belle opduikt. Ze leefde met diverse mannen en ook Bakelandt was één van haar minnaars … Ze betaalde haar liefde met de hoogste prijs want ook zij werd onthoofd.

Het eerste stripalbum van Bakelandt werd in 1975 geschreven door Daniël Janssen en Hec Leemans. Vanaf 1980 zorgde Hec Leemans zowel voor de tekeningen als voor het verhaal en de teksten. Naast de hoofdpersonages van Lodewijk Bakelandt en Rooie Zita, zorgen Pier den Bult (de gebochelde spion van de bende), Pé Bruneel (de vriend en luitenant van Bakelandt en verliefd op Rooie Zita) en Raoul de Crevecoeur (Bakelandts gezworen vijand) telkens voor een nieuw verrassend verhaal.

Kitchener's Wood Wandelpad - 6.5 km - Start Hazebrug Sint- Juliaan - gratis Kitchenerswandelpad 312,7 Kb(pdf)

Kitchener’s Wood en Sint-Juliaan zijn namen die nog altijd luid klinken in Canada. De slag om Kitchener’s Wood in april 1915 lijkt in het geheel van de Eerste Wereldoorlog één van de vele slagen die werden uitgevochten in de Ieperboog. Maar voor de Canadese troepen, ze waren amper 14 dagen voordien aan het front toegekomen, was dit symbolisch een heel belangrijk moment. Ook al dienden ze nog onder Britse vlag, ze kwamen als het ware voor het eerst als een Nationaal leger in actie. De belangrijkheid voor Canada werd na de oorlog nogmaals onderstreept door de oprichting van ‘The Brooding Soldier’, ook wel ‘De Canadien’ genoemd in de volksmond. Duik onder in de bijzondere geschiedenis die Canada mee vormde, langsheen dit 6,5 km rustige wandelpad vol mooie vergezichten.

Beeuwsaertmolenpad – 8 km – Start Beeuwsaertmolen Bikschote - gratis Beeuwsaertmolenpad535 Kb(pdf)

Al eeuwen lang siert de Beeuwsaertmolen het landschap van het landelijke Bikschote. Met zijn ranke wieken maalt hij van tijd tot nog wat graag tot bloem. Deze staakmolen kent een lange geschiedenis van vallen en opstaan. Meerder malen is hij letterlijk uit zijn as herrezen. Het beeuwsaertmolenpad is niet alleen een verhaal van een bijzondere molen, maar tevens een ontdekking voor de ware natuurliefhebber én wandelaar. De wandeling is 8 kilometer lang en zal je op verrassende plekken brengen. Voor de jongsten zijn er leuke opdrachtjes en vragen bedacht. 

Guynemerpad – 10.5 km – Start Guynemerplein Poelkapelle- gratis routekaart Guynemerwandelpad413,9 Kb(pdf)

De 'onbekende soldaat' is verbonden met elke oorlog. Honderdduizenden verdwenen in de Eerste Wereldoorlog als naamloze slachtoffers van geweld. Maar sommigen onder hen leven voort in de geschiedenis. Eén van hen is de legendarische Franse piloot Georges Guynemer. Die naam is voor de Fransen een begrip geworden van de geestdrift en daarom werd de luchtmachtbasis in Salon de Provence, waar de piloten opgeleid worden, opgedragen aan hun held.

Georges Guynemer werd geboren op 24 december 1894 in Parijs. Zijn vader, een gewezen officier, liet zijn tengere zoon eerst studeren in Compiègne, om hem daarna in Parijs verder te laten studeren aan de polytechnische school. Zijn zwakke gezondheid verplichtte hem zijn studies in 1914 te onderbreken. Toen de oorlog in augustus 1914 uitbrak, had Guynemer maar één doel: dienst nemen. Hij meldde zich tot vijfmaal toe aan bij het leger, maar werd telkens afgewezen om medische redenen. Uiteindelijk werd hij dan toch op 23 november 1914 toegelaten op de vliegschool te Pau als leerling mecanicien. Maar het was het pilotenleven die zijn aandacht trok.

Op 26 januari 1915 wordt hij leerling-piloot en in de daarop volgende maanden behaalt hij de ene overwinning na de andere bij het befaamde 3e 'Escadrille des Cigognes'. Nog geen 23 jaar en Guynemer is zowaar Kapitein én Officier van het 'Légion d'Honneur'. Frankrijk spreekt dan ook over Capiteine Guynemer! Hij wordt de lieveling van de Natie en van zijn geallieerde slijksoldaten in de loopgraven. 

Midden juli 1917 verplaatst het "escadrilles" zich naar het Noord Franse Saint-Pol sur Mer. Op 11 september 1917, stijgt hij voor het laatst op aan boord van zijn Spad XIII (de 'Vieux Charles'), vergezeld van luitenant Bozon-Verduraz. Boven Poelkapelle verliest de luitenant zijn kameraad uit het oog en Guynemer...keert nooit meer terug.

De dood van Guynemer is tot op vandaag een raadsel. Zijn vliegtuig en lichaam werden nooit teruggevonden, ondanks de vele zoekacties en hedendaagse technologie.Vooral in de jaren zestig kwamen veel  verhalen naar boven, maar de tientallen tegenstrijdige verklaringen waren toen ofwel oncontroleerbaar of leidden tot een dood spoor en zo blijft dit een onopgelost mysterie.

Kapitein Guynemer neemt u graag mee op wandel door Poelkapelle waarbij niet alleen de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog treffend is, maar waar ook een duik genomen wordt in het streekeigen landschap.

Seizoenarbeiderspad – 7.5 km – Start Kerk Madonna - gratis routekaart seizoenarbeiderspad353,7 Kb(pdf)

Deze wandelroute verkent de vlakke en landelijke omgeving van de parochie Madonna.  Tot 1936 was hier nog geen kerk en ook geen dorp.  De bevolking trok hier vroeger massaal naar Frankrijk "om den brode" om daar als seizoenarbeider hard labeur te verrichten.  Maandenlang waren de seizoenarbeiders van huis weg en was de streek verlaten.  Langs rustige veldwegen en kerkwegels ga je in hun voetsporen op ontdekking. Het gemeentebestuur opende deze route op 24 mei 1987.  De volledige route werd een eerste keer herwerkt en geopend op 17 april 2005. In 2018 volgende een nieuwe update om de wandelaar nog meer te bekoren. 

Steenakkermolenpad: 9.8 km - Start Steenakkermolen - gratis steenakkermolenpad571,2 Kb(pdf)

Het Steenakkermolenpad kent, hoe kan het anders, zijn startplaats aan de Steenakkermolen zelf, en duikt de geschiedenis in van onder meer de Eerste en Tweede Wereldoorlog maar ook in die van de Slag om Westrozebeke die op de Goudberg plaats vond in 1382. Verder is er langs het parcours met de vele uitgestrekte landschappen aandacht voor de natuur, die een lange weg heeft afgelegd na de impact van de Eerste Wereldoorlog.  De wandeling brengt de wandelaar naar niet alledaagse plekjes die het ontdekken waard zijn in buurt van Sint-Juliaan, Poelkapelle en Passendale. 

Toontjespad – 7.5 km – Start Hazebrug Sint-Juliaan-gratis Toontjespad652 Kb(pdf)

Deze 7.5 km lange wandelroute, vernieuwd in 2019, laat je kennis maken met de verborgen pracht van Sint-Juliaan. Dit dorp is vooral gekend om zijn devotie voor Sint-Antonius. Het was een bedevaartsoord bij uitstek voor mensen met huidziekten. Al in 1770 is er sprake van een "melaetshuyse van St.-Juliaen", een instelling die vooral mensen met huidziektes verzorgde. En om de genezing van deze huidziekten te bespoedigen werd steevast de H.Antonius aanroepen: de heilige van o.a. huidziekten.  Sint-Juliaan is ook in het buitenland erg gekend, al is het dan eerder om zijn oorlogsverleden. Het wandelpad brengt je langs uitgestrekte velden en pittoreske landschappen. Waan je alvast voor anderhalf uur in de ongekende rust van het landelijke Sint-Juliaan.

Hedd-Wyn wandeling - 9.3 km - Start Hagebos Hedd Wyn wandelroute174,8 Kb(pdf)

Deze wandeling staat volledig in het teken van de Welshe dichter E.H. Evans, die op 31 juli 1917 kwam te sneuvelen tijdens de eerste dag van de derde slag bij Ieper. 

Alpaca wandeling: een wandeling met net dat ietsje anders. Speciaal voor de kinderen. 

Hedd Wyn pad – 9.3 km – Start Hagebos Langemark

Ezelwandeling : Wil je op stap met twee toffe eigenzinnige beestjes? Is relaxen en wandelen je ding. Dan doe je toch de ezelwandeling? 

Alle bovenstaande wandelbrochures zijn gratis te verkrijgen op de dienst voor toerisme.

Malinowski wandelpad  : De vlucht van een levende dode.

In 1943 stort een Poolse piloot neer in de velden van Madonna. Het is de start van een bijzonder verhaal die het leven zal kosten aan 4 inwoners van Madonna. De gedenksteen aan de kerk is een blijvende herinnering en tevens de startplaats voor de wandeling

Ontdek het aangrijpende verhaal van deze droevige pagina uit de gemeentelijke geschiedenis. Prijs 4 euro (www.verhalenvooronderweg.be)

Beeldenwandeling Langemarck Vlucht

Langemarck vlucht is een wandeling van 1.8km in het centrum van Langemark. Onderweg staan 16 geïllustreertde infoborden die het verhaal brengen van de vluchtende bevolking aan de vooravond  van de Eerste Wereldoorlog. Dit aangrijpend verhaal wordt gestaafd met o.m. authentieke teksten en fotomateriaal. De oude foto’s tonen een beeld van Langemark van een eeuw geleden. Veel straathoeken en gebouwen zijn herkenbaar opgebouwd en vormen een link tussen heden en verleden.

Namen in het Landschap  - Sint- Juliaan wandelkaart Sint-Juliaan1,2 Mb(pdf)

Ontdek het verhaal van de Canadese troepen tijdens de tweede slag bij Ieper. Je ontdek langs de route het verhaal van vele jonge Canadezen die hier het leven lieten.