Het Welsh National Memorial Park herdenkt alle mannen en vrouwen uit Wales die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog. Het monument werd opgetrokken in het gebied voor Langemark waar de 38e Welshe Divisie op 31 juli ’17 de bloedige strijd naar Passchendaele mee op gang trok. Op die dag kwam, dichtbij deze plaats, ook de dichter Hedd Wyn om.
Tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was de houding van Wales tegenover de strijdkrachten op zijn minst ambivalent te noemen. Onder andere het sterk syndicalisme in de mijngebieden was hier niet vreemd aan. Welshe regimenten hadden in die vooroorlogse periode soms behoorlijk moeite om hun rangen op peil te houden. De Welshe politicus Lloyd George, later Eerste Minister van Groot- Brittannië, startte zijn loopbaan als notoir pacifist. Deze houding zou echter totaal omslaan bij het uitbreken van de oorlog. Vanuit een sterke solidariteit met “Poor little Belgium”, die andere kleine natie, ontstond in veel Welshe gebieden een stormloop op de rekruteringskantoren. Uit elk dorp en stad vertrokken jongeren naar het front. Wales zou een zware prijs betalen voor die betrokkenheid.
Hoewel het Westelijk front steeds het belangrijkste bleef, vochten de Welshmen nagenoeg overal. De oorlogsindustrie in Wales waar vooral meisjes en vrouwen werkten, draaide op volle toeren.
Het herdenkingspark overstijgt echter de achtergrond van de gevechten in Vlaanderen. Als “Welsh National Memorial” herdenkt het de inzet van gans de Welshe bevolking tijdens de Grooten Oorlog.
Het monument, onder de vorm van een draak, het nationaal Welsh symbool, werd opgericht in 2014 en was het resultaat van een Vlaams- Welshe vrijwilligerscampagne, gesteund door de gemeente Langemark- Poelkapelle en de regering van Wales.
Iedere eerste maandag van de maand vindt er om 19u een plechtigheid plaats ter ere van de Welshe slachtoffers. ( Dit tijdens het zomeruur. Tijdens het winteruur gaat de plechtigheid door aan de gedenkplaat voor Hedd Wyn)