Zwerfkatten

Op 1 april 2019 trad een nieuwe verplichting voor de lokale besturen in werking. Elke Vlaamse gemeente is verplicht om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid te voeren. De gemeente heeft hiervoor al enkele initiatieven genomen om het aantal zwerfkatten te beperken.

Procedure

De aanwezigheid van zwerfkatten kan gemeld worden aan de milieudienst. Het gemeentebestuur heeft een kattenvanger in dienst die de zwerfkatten vangt, steriel laat maken en op dezelfde locatie terugzet. Zieke dieren worden verzorgd en indien echt nodig pijnloos uit hun lijden verlost. Dit is absoluut nodig want laten we niet vergeten dat zwerfkatten een ellendig leven hebben, vol gevaar, honger, dorst en daarenboven lijden aan diverse ziektes. Tijdens de operatie krijgen de katten een v-vormige incisie in hun oor zodat ze herkenbaar zijn als al behandelde zwerfkat. Zo proberen we het aantal zwerfkatten te beperken.

Regelgeving

Sterilisatieplicht

We hebben jouw hulp nodig in de strijd tegen zwerfkatten. Eén op vier gezinnen heeft een kat als huisdier, maar er worden nog te weinig katten gecastreerd of gesteriliseerd met “oeps” nestjes tot gevolg. Wanneer je weet dat een kattin op 5 maanden al vruchtbaar is en ze 3 nestjes per jaar kan werpen, neem dan als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat steriliseren.

Elke kat die wordt verkocht of weggeven moet sinds 1 september 2014 gechipt, geregistreerd en ook gesteriliseerd zijn. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).

Sinds 1 april 2018 moet elke kat, voor de leeftijd van 5 maand oud en/of voor verkoop of adoptie gesteriliseerd/gecastreerd worden. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moesten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn ook als ze niet verkocht of weggegeven werden.

Gerelateerde items