Zwerfkatten

Op 1 april 2019 trad een nieuwe verplichting voor de lokale besturen in werking. Elke Vlaamse gemeente is verplicht om een diervriendelijk zwerfkattenbeleid te voeren. De gemeente heeft hiervoor al enkele initiatieven genomen om het aantal zwerfkatten te beperken.

Procedure

Zwerfkat in jouw buurt? Laat het ons weten!

De aanwezigheid van zwerfkatten kan gemeld worden aan de technische dienst, telefonisch of via mail:

Ook de vrijwilligersgroep Vrijwillige Dierenhulp Langemark helpt om de katten te vangen:

Wat gebeurt er met de zwerfkatten?

Het gemeentebestuur heeft een overeenkomst afgesloten met vzw Dierenasiel Regio Roeselare die instaat voor de planning, coördinatie en uitvoering van de vangacties van zwerfkatten. De buurt wordt vooraf verwittigd wanneer er een vangactie zal plaatsvinden, zodat eigen huiskatten kunnen binnen gehouden worden of een halsbandje kunnen omgedaan worden. De vangactie duurt meestal één week. 

Gevangen zwerfkatten worden naar de dierenarts gebracht en gecontroleerd op ziektes. Ze worden ook gesteriliseerd of gecastreerd. Daarna worden ze teruggeplaatst op dezelfde plaats waar ze gevangen zijn. Jonge kittens worden opgenomen in het dierenasiel voor herplaatsing. Zieke dieren worden verzorgd en indien echt nodig pijnloos uit hun lijden verlost. Dit is absoluut nodig want laten we niet vergeten dat zwerfkatten een ellendig leven hebben, vol gevaar, honger, dorst en daarenboven lijden aan diverse ziektes. Tijdens de operatie krijgen de katten een incisie in hun oor zodat ze herkenbaar zijn als al behandelde zwerfkat. Zo proberen we het aantal zwerfkatten te beperken.

Regelgeving

Sterilisatie- en registratieplicht

Eén op vier gezinnen heeft een kat als huisdier, maar er worden nog te weinig katten gecastreerd of gesteriliseerd met “oeps” nestjes tot gevolg. Wanneer je weet dat een kattin op 5 maanden al vruchtbaar is en ze 3 nestjes per jaar kan werpen, neem dan als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat steriliseren.

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Deze verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren). En dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Sinds 1 november 2017 moeten alle katten geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden voor ze 12 weken oud zijn. Dit betekent dat alle katten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten worden in de centrale databank CatID.

Gerelateerde items